Meny
01.08.2017

Ta storlaksen fra messeområdet!

I år har messedeltakerne muligheten til å fiske villaks med stang direkte fra messeområdet i forbindelse med Havfruen Fiskefestival. Aqua Nor er den eneste havbruksmessen i verden som omringes av en bugnende lakseelv. Nidelva er som vanlig full av fet laks – som deltakerne nå altså får muligheten til å fange fra messeområdet.

Men Aqua Nor er ikke en messe for laksefiskere, men for oppdrettsteknologi. Og i år venter arrangøren storinnrykk når messen åpner 15. august. I 2015 hadde Aqua Nor ca. 21 500 besøkende fra 76 land. De regner med noen flere besøkende i år, kanskje ca. 25 000, og fra like mange land som sist. Messen avsluttes fredag 18. august.

Stor internasjonal interesse
Messearrangøren melder at interessen for Aqua Nor synes å ha eksplodert rundt om i verden. Allerede i oktober 2016 var messen fullbooket, og det ble opprettet en venteliste for utstillere. Når denne avisen går i trykken, er det over 100 selskaper på denne ventelisten. Presseansvarlig i Aqua Nor, Erik Hempel, mener at dette skyldes to hovedforhold:
   Aqua Nor har i flere år arbeidet aktivt for å øke den internasjonale interessen for både Aqua Nor og Nor-Fishing, blant annet ved å delta på en rekke fremstøt i utlandet sammen med utstyrsprodusentene og Innovasjon Norge. De var for eksempel nylig med på delegasjonsreiser til Vietnam og Kina. Dette synes nå å gi resultater.
   Et annet forhold er problemene i offshoreindustrien. Noen av leverandørene til denne næringen har sett seg om etter nye markeder, blant annet fiskeri og oppdrett. De vil spre seg litt mer og ser at denne næringen har behov for en del av deres produkter og tjenester. Et dykkerselskap i Stavanger som tidligere har dykket for oljebransjen i Nordsjøen, har for eksempel nå betydelige oppdrag for de store oppdrettsselskapene. Mange av disse leverandørene til offshoreindustrien vil bli å finne på Aqua Nor 2017.
   Den internasjonale interessen merkes også ved at messen har fått henvendelser fra grupper av besøkende fra mange land. Det kommer blant annet grupper fra Kina, Vietnam, Sri Lanka, Sør-Afrika, i tillegg til et par offisielle delegasjoner under ledelse av ministre. De offisielle delegasjonene er det Nærings- og fiskeridepartementet som tar seg av, mens forretningsdelegasjonene gjerne får hjelp fra Innovasjon Norge, som Stiftelsen Nor-Fishing samarbeider tett med.

Tre hovedfunksjoner
Erik Hempel forteller at messene Nor-Fishing og Aqua Nor har tre hovedfunksjoner: De er et utstillingsvindu for ny teknologi, nye produkter og nye tjenester. De er en viktig møteplass der deltakerne treffer gamle kjente og stifter nye bekjentskaper og utvider sitt nettverk. Og sist, men ikke minst er messene et sted der man får faglig påfyll og blir oppdatert på nye viten, ny forskning og innovasjoner av ulikt slag.
   Denne siste delen, med faglig påfyll, har man forsøkt å ta spesielt tak i ved å arrangere noen korte miniseminarer, ofte myntet på utenlandske besøkende for å gi dem en bedre forståelse av hva norsk, moderne oppdrett innebærer. Man startet for noen år siden med et enkelt seminar om norsk oppdrettsteknologi under andre himmelstrøk. Dette viste seg å være et veldig populært tiltak, og man har derfor utvidet programmet en del nå. I tillegg til et mer generelt seminar om norsk oppdrettsteknologi som man kaller «Moderne oppdrett – mer enn laks», har man også tatt initiativet til et par mer spissede seminarer, ett om finansiering og forsikring, der man har fått hjelp fra en rekke finans- og forsikringsinstitusjoner i Norge, og ett om innovasjon og patenter. I dette siste har Patentstyret tatt på seg mye arbeid for å sette sammen et meget interessant program.

H.K.H. Kronprins Haakon åpner Aqua Nor 2017
H.K.H. Kronprins Haakon har takket ja til å åpne Aqua Nor 15. august. Det er ikke første gangen Kronprinsen åpner en av messene i Trondheim. Så tidlig som i 1999 var han med for første gang, da han åpnet Aqua Nor 1999. Han var tilbake igjen i 2001, da han nok en gang åpnet Aqua Nor. Så gikk det noen år før han i 2008 åpnet Nor-Fishing, og nå i 2017 kommer han altså tilbake for fjerde gang for å kaste glans over verdens største og viktigste oppdrettsteknologimesse.
   For øvrig har Kongehuset vært svært velvillige til å stille opp. Kong Olav åpnet den aller første fiskeriutstillingen i 1960 i Bergen, og han kom tilbake til messene ikke mindre enn åtte ganger, siste gang i 1988. Kong Harald har foretatt den offisielle åpningen hele syv ganger, mens Dronning Sonja fortok åpningen av Nor-Fishing 2014. Til sammen har Kongehuset åpnet disse messene ikke mindre enn 19 ganger tidligere, av totalt 45 messer siden 1960.
   Under sitt besøk på Nor-Fishing 2008 ble Kronprins Haakon overrakt fotografier av hans oldefar og navnebror, Kong Haakon VII, som nøyaktig 100 år tidligere, i 1908, besøkte den store Skandinaviske Fiskeriutstillingen i Trondheim sammen med sine familie Dronning Maud og lille Kronprins Olav. Så Kongehusets tradisjoner når det gjelder fiskeri- og oppdrettsutstillinger i Norge er svært lange.

Tre finalister til Nor-Fishings Innovasjonspris klare
Aldri tidligere har så mange kandidater søkt Stiftelsen Nor-Fishings innovasjonspris som i år. Aqua Nor har mottatt i alt 28 søknader til årets innovasjonspris fra bedrifter i 14 land inklusiv Norge. Det er hele 64 prosent flere søknader enn ved forrige Aqua Nor-messe i 2015. Styreleder Liv Holmefjord og direktør Ola Eriksen er svært tilfreds med oppslutningen.
   Det er innstilt følgende tre kandidater til årets pris:
   Ace Aquatec Ltd., Inverness, Skottland har utviklet en metode for elektrisk bedøvelse av eksempelvis laks i sjøen før en spesialpumpe bringer den bedøvede fisken inn i transportrør og til bløggebordet. 3–5 elektroder i sjøen bedøver fisken i løpet av ett sekund i et område på én meter fra transportrøret. Det garanteres 100 prosent bedøvelse av all fisken uavhengig av størrelse. 75 tonn kan bedøves pr. time uten at fisken blir utsatt for unødvendig stress og uten noen skade på fiskekjøttet.
   OptoScale AS, Trondheim har utviklet et system for biomassemåling med nøyaktighet opp mot 99 prosent. Systemet går ut på at fisken belyses med laserstriper, som gir en entydig avstand til hvert eneste punkt på fisken. Dette danner en 3D-modell som gir svært nøyaktig estimat av volum og dermed også vekt på fisken. Systemet kan måle ca. 1000 fisk pr dag.
   Planktonic AS, Trondheim har utviklet et banebrytende levendefôr til marin yngel. De har en metode for å høste større mengder dyreplankton i havet for deretter å kryopreservere det. Planktonet pakkes i poser á 600 gram som tilsvarer 30 millioner planktonindivider og oppbevares i termoser med flytende nitrogen. Når dette fôret skal benyttes, tines det opp i sjøvann etter en egen prosedyre, og planktonet blir igjen levende og dermed et naturlig fôr med riktig næringsverdi for fiskeyngelen.
   Juryen har også i år bestått av fagsjef Kjell Maroni i Fiskeri og Havbruksnæringens Forskningsfond, seniorrådgiver Oddvar Staulen i Innovasjon Norge og seniorrådgiver Jan Henrik Sandberg i Norges Fiskarlag.
   Styret i Stiftelsen Nor-Fishing vil behandle juryens innstilling i møte mandag 14. august, og årets Innovasjonspris på NOK 100 000 og diplom vil bli overrakt vinneren av fiskeriminister Per Sandberg og styreleder Liv Holmefjord under åpningen av Aqua Nor 2017 den 15.august.

Verdens største
Hempel forteller at Aqua Nor i dag er verdens største oppdrettsteknologimesse. Han ønsker å understreke dette med teknologi, fordi Aqua Nor har fått forespørsler fra flere utenlandske interesserte som tyder på at de tror det er en sjømatmesse. For to år siden hadde Aqua Nor to kinesiske besøkende som var veldig skuffet fordi de trodde de kom til en sjømatmesse. De var forberedt på å gjøre avtaler om import av norsk fisk til Kina, men måtte reise skuffet hjem. Om to år vil Aqua Nor bli enda større med mer enn 5000 kvadratmeter større plass. Da vil nemlig Trondheim Spektrum stå klar til å ta imot gjestene. 

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no