Meny
05.05.2015

Svimlende byggeprosjekt i Kina

Byggeaktiviteten i Kina er grenseløs, og det bygges både i bredden og i høyden. Arbeidet med de spektakulære Phoenix Towers, som forventes å bli innflytningsklare i 2018, har akkurat startet. Med sine 1000 meter blir de verdens høyeste bygninger ved siden av Kingdom Tower i Jeddah, som også skal ferdigstilles i 2018.

Tårnene bygges i Wuhan i den sørøstlige delen av Kina i et kompleks som vil legge beslag på 50 000 kvadratmeter. Tårnene er designet av det London-baserte firmaet Chetwoods Architects for Hua Yan Group. Oppdraget var å skape noe som skulle skille Wuhan fra andre storbyer i Kina, slik at byen skulle få sin rettmessige plass på kartet slik som Beijing og Shanghai. Det skulle skapes bygg som i kraft av sin størrelse og fantasifulle design skulle konkurrere med Shanghais Jin Mao Tower og Shanghai World Financial Center. Det kan se lovende ut i så måte, for her har det ikke vært snakk om å legge begrensinger på fantasien. Et utslag av arkitektenes kreativitet er verdens høyeste «levende vegg», en hageanlegg som går vertikalt gjennom hele interiøret til det laveste tårnet. Og inne i store globuser som «svever» mellom de to tårnene, får restaurantgjestene en slags romskipsfølelse.
   Chetwoods håper med dette prosjektet å sette en standard for en ny type kinesisk arkitektur som forener vestlig teknologiske know how med kinesisk tradisjon og kultur, og som skal imøtekomme byggherrens (Hua Yan Group) ønske om å skape et uttrykk for kinesisk identitet.

Høydemani
– Etter min mening er det blitt en slags mani blant byggherrer i mange land at det skal bygges i høyden, uttaler Laurie Chetwoods i Chetwoods Architects. – Sannsynligvis er det et resultat av fortettingen i de store byene. Samtidig er det en tendens til at bygningene skal være så spektakulære som mulig slik at byene kan ha noe å «henge hatten sin på.»
 
En turistattraksjon
Til tross for at Wuhan er hovedstaden i det sentrale Kina med ti millioner innbyggere, er ikke byen særlig kjent utenfor Kina. Og til nå har den ikke vært på turistenes ønskeliste, men det kan det bli slutt på når tvillingtårnene er på plass. Kina har i mange år hatt en formidabel velstandsøkning, og som følge av det, har millioner av kinesere, som tidligere hadde mer enn nok med å overleve, nå råd til å reise på feire. Det er ventet at Phoenix Towers vil bli en turistattraksjon for landets innbyggere, men også for turister som kommer fra andre land. Tårnenes miljøprofil vil nok appellere spesielt til økoturister.
   Men det er ikke bare tårnene som skal lokke turister til Wuhan. Det skal også konstrueres et stort anlegg i tilknytning til tårnene, noe arkitektene kaller et embodiment, en slags forlengelse av tårnkonstruksjon med anlegg som skal imitere fremmede kulturer (de fleste kinesere har jo ikke vært utenfor Kinas grenser). Det blir blant annet en tyrkisk plaza med basarer, en japansk gate med typiske japanske restauranter og butikker og en fransk sone med en typisk fransk gate. Her kan besøkende kinesere få en fornemmelse av forskjellige kulturer utenfor landets grenser.

Grønn super city
Wuhan har tradisjonelt vært kjent for sin industri og byen med de tusen sjøer. Men hvis myndighetene får det som de vil, skal byen nå få et miljøstempel. Den skal bli en slag grønn super city med de to tårnene plassert på en øy midt i en innsjø. Solceller utenpå tårnene i tillegg til vindturbiner skal gjøre bygningene selvforsynt med elektrisk kraft, og til og med levere overskuddskraft til andre bygninger, avfall skal omdannes til biomasse gjennom en biodynamisk prosess, bygningene skal bruke regnvann, som senere skal resirkuleres, og en termisk pipe skal trekke kald luft fra omgivelsene og inn i bygningen og bidra til oppvarmingen. Utvendig skal tårnene kles med såkalte photovoltaic-paneler som skal filtrere den forurensede luften i byen og derved bidra ytterligere til et bedre miljø.
   Det grønne aspektet er en motvekt til andre og mindre heldige byggeprosjekter i Kina sett fra et miljøperspektiv. Tanken er å etablere en 20 kilometer lang sone, Kinas «grønne mur», ved å knytte sammen Wuhans innsjøer og naturområde med tårnkomplekset. Oppsummert kan vi si at landemerket vil demonstrere Kinas sosiale, økonomiske og miljømessige bærekraft. 

Kinesisk mytologi – vestlig teknologi
Tårnene skal hete Feng og Huang, som er navnet på to fugler i kinesisk mytologi. Samtidig skal de symbolisere det dualistiske Yin/Yang-elementet i kinesisk kultur. Komplekset vil således forene kinesisk kultur og tradisjon med avansert vestlig byggteknologi. Navnet Phoenix Towers bringer samtidig tankene til fuglen Fønix som stiger opp av asken.
   Tårnene skal huse en blanding av kontorer, hoteller, butikker, leiligheter og fasiliteter for fritidsaktiviteter. Hver av tårnene vil ha 100 etasjer. 
   – Phoenix Towers skal ikke bare være et designikon for byen Wuhan. De skal også gjøre en jobb, uttaler Laurie Chetwood. – Vi har kommet opp med så mange ideer som mulig når det gjelder den miljømessige siden, og som kan forsvare ressursene som brukes på å skape slike kreative og høye bygninger.
   Tårnene vil bli bygd i stål utenpå en kjerne av betong og støttepillarer. Prislappen vil være på 12-14 milliarder kroner.

Av: Per Nørgaard 


 

 

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no