Tips redaksjonen
20.10.2015

Studentdesignet solcellelampe skal gi lys til flere

I fjor iverksatte VELUX Group og Little Sun en global konkurranse blant designstudenter om å lage en solcellelampe som kan gi rent, pålitelig og rimelig lys til noen av de 1,2 milliarder mennesker som lever uten tilgang til elektrisitet. Vinnerne ble to argentinske industridesignstudenter, og lampen settes i produksjon for å gi lys til mennesker i tre afrikanske land. 

Little Sun er et veldedig prosjekt som produserer en solcellelampe med samme navn. Når et eksemplar kjøpes i et vestlig land, blir et annet tilgjengelig i utviklingsland til sterkt rabattert pris. Etter lanseringen i 2012 er det solgt over 200 000 lamper, hvorav rundt halvparten i utviklingsland. I forbindelse med VELUX Groups 75-årsjubileum ble det i fjor inngått et samarbeid med Little Sun, herunder konkurransen «Natural Light». Der ble designstudenter invitert til å utvikle en spesialversjon av solcellelampen.
 
Produseres i 14500 eksemplarer
Totalt 172 designforslag fra 65 land ble sendt inn. Nå har en jury bestående av internasjonalt anerkjente designere valgt designforslaget til Mariana Arando (22) og Luca Fondello (23) som studerer industridesign ved universitetet i Buenos Aires. Lampen skal produseres i 14 500 eksemplarer og distribueres av Plan International til mennesker i Zimbabwe, Zambia og Senegal som ikke er tilknyttet elektrisitetsnett.
 
Mikrolån
Distribusjonsprogrammet har mange likhetstrekk til mikrolånkonseptet, der det gis små lån til mennesker uten kredittverdighet slik at de kan starte egen virksomhet. Utvalgte personer og lokalsamfunn skal motta gratis eksemplarer av lampen, som de kan selge videre. Salget gir profitt til dem selv og kapital til å kjøpe flere lamper for å etablere og drive virksomheten videre.

[Tilbake]

 Makeweb CMS 4.1