Tips redaksjonen
09.03.2016

Stolte lokalmatprodusenter i Berlin

Under åpningen av Norges stand på matmessen Grüne Woche i Berlin i januar ble Spesialitet-merket for unik smak tildelt fem norske lokalmatprdusenter.

Tørket Reinkjøtt fra Skodi Rein, Varmrøkt Asiatisk Laks fra Fiskeeksperten Reinhardsen, Havregryn fra Den sorte Havre, osten Høvding Sverre fra Orkladal Ysteri og Perlepoteter fra Vaviher ble fredag 15. januar hedret med Spesialitet-merket under den høytidelige åpningsseremonien på den store mat- og landbruksmessen.
   – Det er ikke bare tyskerne som er opptatte av norske matspesialiteter. Også i Norge har forbrukerne fått øynene opp for den lokale maten, men det er viktig at de finner frem til den. Derfor behøves det veivisere, og Spesialitet-merket er en slik veiviser. Det er et kvalitetsmerke for norskprodusert mat og drikke, som tildeles av et uavhengig fagjury med matfaglige kompetanse, sier Nina Sundqvist, adm. dir. i Matmerk.
   Spesialitet garanterer en unik smaksopplevelse. Hvilke mat- og drikkevarer som kommer gjennom nåløyet, bestemmes av en uavhengig fagjury ledet av fylkesmann Lars Sponheim. Fagjuryen vurderer grundig kvalitet og smak før de tildeler Spesialitet.

Tørket Reinkjøtt fra Skodi Rein
Skodi Rein holder til i nærheten av Karasjok og foredler kjøtt fra egen reinflokk etter samiske håndverksmetoder. De har utviklet en ny vri på tradisjonelt tørkakjøtt av reinsdyr der kjøtt av beste kvalitet fra hele dyret videreforedles og tørkes på tradisjonell måte i tørkebu i den friske, arktiske lufta.

Varmrøkt Asiatisk Laks fra Fiskeeksperten Reinhartsen
Fiskeeksperten Reinhartsen holder til i Kristiansand og foredler sjømat fra hav til bord. Med utgangspunkt i utvalgte superior laksefileter tilberedes den varmrøkte laksen etter en egenutviklet oppskrift, med tørrsalting og røyking på lav temperatur, som gjør laksen saftig og ekstra smakfull.

Havregryn fra Den sorte Havre
Den Sorte Havre i Våler i Østfold produserer havregryn av den gamle kornsorten svarthavre, som har blitt dyrket på våre breddegrader helt tilbake til vikingtiden. Svarthavre inneholder mer proteiner, mindre raske karbohydrater og 25 prosent mer fett enn den vanlige hvite havren og har en søtlig og god smak. Den Sorte Havre er den eneste produsenten i verden som lager havregryn av Svarthavre.

Høvding Sverre ra Orkdal Ysteri
Orkladal Ysteri lager osten Høvding Sverre. Det er en fast kittmodnet ost av kumelk. Den selges i tre modningsvarianter Ung (lagret 3–6 måneder), Lagret (6–12 måneder), XO (12 måneder eller mer). Melken som brukes, er lokalprodusert og kommer fra Meland/Skjenald samdrift i Råbygda/Gjølme i Orkdal. Samdriften er også er medeier i ysteriet. Osten har navnet sitt fra birkebeinerhøvdingen Sverre, som hadde kongsgård på Gjølme på 1100-tallet.

Perlepoteter fra Vaviher
Perlepoteter er små spesialdyrkede gourmetpoteter fra Frosta i Nord-Trøndelag. Ved å bruke et eget gjødselregime modner potetene langsomt og blir skallfaste og fulle av smak. Mye av næring og smak sitter i potetens skall. Perlepoteter blir utvalgt og varsomt behandlet helt fra settepotet frem til forbruker, med manuell håndtering i sortering etter størrelse og utseende, vasking og pakking.

[Tilbake]

 Makeweb CMS 4.1