Tips redaksjonen
06.10.2016

Soldreven flyreise gir viten om mat til eldre

Da de to sveitsiske pilotene Bertrand Piccard og André Borschberg på Solar Impulse landet i Abu Dhabi tidligere i sommer, hadde de tilbakelagt mer enn 40 000 kilometer i et fly drevet av solenergi. Om bord hadde de levd på mat spesialtilpasset livet i en cockpit på bare 3,8 kvadratmeter. Nå vil forskerne bak maten utvikle banebrytende kost til eldre mennesker.

– De to pilotene satt helt stille i en fastlåst posisjon, noe som tilsvarer livet til mange eldre. Man mister både muskelstyrke og appetitten og er avhengig av et annet kosthold enn mennesker i bevegelse, sier ph.d. i ernæring Susanne Wolff, fra Nestlé Health Science, som har levert skreddersydd mat til prosjektet.

Minner om aldringsprosessen
Betydelige endringer i trykk og temperatur førte til stress og slitasje både på piloter og mat, og setet som pilotene satt i, fungerte både som toalett og seng. Dette kan høres ut som noe bare eventyrere utsetter seg for, men faktisk minner effekten på kroppen mye om den naturlige aldringsprosessen. Wollf forteller at de to sveitsiske pilotene i løpet av flyreisen gjennomgikk en transformasjon som tilsvarte at kroppen ble ti år eldre.
   Dette ga Nestlés forskere en unik mulighet til å teste hvilken energi- og vitaminmengde kroppen trenger når man eldes. Nye produkter for syke som sliter med å tygge ble også testet ut.

Samme næring med mindre kalorier
Mens eldre mennesker gjerne trenger færre kalorier enn yngre, har de fortsatt behov for de samme næringsstoffene. Dermed er det viktig med næringsrik mat, blant annet med høyt innhold vitaminer og mineraler – men få kalorier. Eldre har rett og slett behov for næringsrik mat som kan tilberedes raskt og effektivt, og her kommer forskningen fra Solar Impulse inn.
   Det tok forskerne over 6000 timer å utarbeide menyene som pilotene fikk servert om bord på flyet. Blant annet ble det utviklet en helt ny måte å tilberede og sterilisere nykokt mat i poser. Prosessen konserverer ferskheten og bevarer smaken og teksturen i tre måneder, uten kunstige tilsetningsstoffer. Forskerne fant også ut at det var nødvendig å tilpasse mengden karbohydrater til flyhøyden, der behovet for flere karbohydrater og mindre protein er større ved store høyder, og motsatt.

Kilde: mynewsdesk.com

[Tilbake]

 Makeweb CMS 4.1