Tips redaksjonen
02.01.2014

Slutt på slitet i Sirevåg

En formidabel investering i det nye pakke- og palletreingsanlegget har gjort underverker hos Nortura-eide Norsk Hundefôr AS.

De seneste fire årene har bedriften, som har spesialisert seg på videreforedling av avfallsprodukter fra slakteindustrien, systematisk automatisert produksjonslinjene sine. Nå står et komplett interntransportanlegg i full drift, der strømmen av fylte hundematbokser samles effektivt og sorteres på løpende bånd fram til pallettering og sluttmerking.  
   Investeringen på grovt regnet 50 MNOK har vært lønnsom: Bemanningen er suksessivt skrumpet inn til om lag det halve.

Komplett
Nyanlegget i Sirevåg (Rogaland) er prosjektert og satt i drift av systemleverandøren ITO AS på Grønland i Oslo. Strategisk plassert på linjen står en styrestasjon fra italienske Prismatic. Her blir strømmen av hundematbokser fordelt i aktuelle mønstre, slik som 1x5, 2x2 eller 3x2 og med boksefrontetikettene vendt utover til kjapp identifisering av den aktuelle butikkvarianten.
   I enden av linjen blir de ferdige brettpakningene krympefilmpakket individuelt og sendt til et palletteringsanlegg av merket M6 fra Lorenz Pan i Bozen, Italia. Dette kan samle inntil 45 enheter i minuttet (2700 i timen) til å holde styr på 15 forskjellige produkttyper og mønstre. Derfra lander den aktuelle varen i en strekkfilmmaskin med betegnelsen Pall-Pack 8000 fra Pall-Pack AS, der pallene får toppforsegling og blir stablet to og to via en oppløfter, for å så å bli samviklet. 
  
En etiketteringsmaskin levert av ACT Gruppen runder av automatpakkeprosessen.

Sparer mange tunge løft
Teknisk ansvarlig Otto Bø i Norsk Hundefôr er svært fornøyd med resultatet: – Inntil nylig slet vi skikkelig tungt. Det å skyve tunge baljer med kjøtt hit og dit hele dagen er ingen dans på roser. Og tenk på all pallesnuingen som måtte til! Riktignok hadde vi hjelp av trucker akkurat her, men det var et forferdelig styr for å få pakket alt korrekt. 
  
– Nå går pakkeprosessen som en lek, og dette har gjort hverdagen vår mye, mye enklere, bekrefter Bø.

Tvingende nødvendig
– Etter denne rasjonaliseringen produserer vi noe slikt som 30 millioner bokser i året med mindre enn 25 ansatte, mot rundt 50 før. Samtidig har vi redusert feilkildene og skapt bedre betingelser for den gjenværende arbeidsstokken, sier daglig leder i Norsk Hundefôr, Jon Kasland. 
   Kasland er overbevist om at investering i effektive internpakkeanlegg er tvingende nødvendig for den som satser på eksport fra høykostlandet Norge. Her på Sirevåg utgjør utenlandsandelen hele 98 prosent av en total årsomsetning på 130 millioner kroner (2012). 
 
  Desidert største pakkeobjekt for Norsk Hundefôr AS er den tyske markedslederen Rinti – et premium våtfôr til våre firbente venner – med noe slikt som 28 millioner bokser i året.

[Tilbake]

 Makeweb CMS 4.1