Tips redaksjonen
20.07.2015

Skepsis mot løsull viker plass for overbevisning

Kommunens representanter var en smule skeptiske til metoden med løsull. Alle fordelene med Supafil Frame fra Knauf Insulation ble imidlertid lagt frem – og i dag er de selv overbevist.

– Vi ser først og fremst en fordel med løsullens evne til å pakke seg mellom bjelkene og den brede stolpekonstruksjonen man brukte under byggingen. Ved bruk av tradisjonelle isolasjonsplater er det alltid en fare for at det dannes kuldebroer gjennom konstruksjonen, sier prosjektleder Michael Krabsmark Kamp og energirådgiver Per Kristensen.
   Daghjemmet Kruttunnan (barnehuset Krudttønden) i Vemb var slitt og egentlig ikke beregnet for barnevirksomhet. Det skulle bli dyrt å bygge om, og til slutt ble kommunen og foreldrekooperativet enige om å bygge helt nytt.
   I midten av september i fjor startet byggingen under ledelse av Kenneth Skov, arbeidsleder hos entreprenøren Tømrer- & Snedkermester Torben Frandsen.
   – Fordi vi bygde en barnehage, var miljø- og helseaspektet viktig. Vi valgte Knaufs Supafil Frame som isolering i veggene av flere årsaker. Supafil Frame er svært lett å jobbe med, det klør ikke og inneholder ingen bindemidler eller gifter som kan lekke ut i luften på sikt, sier Kenneth Skov, og fortsetter:
   – Hurtigheten er også viktig. På akkurat dette bygget kunne to mann sette opp duken på én dag, og så brukte vi ca. én og en halv dag til selve innblåsingen av isoleringen. En mann mater maskinen med materialer, og en annen blåser materialet inn gjennom duken. Hadde man brukt tradisjonelle isolasjonsplater, ville to mann ha brukt ca. én uke på å gjøre det samme arbeidet.

Bedre resultat
Ifølge Kenneth Skov blir jobben dessuten bedre utført.
   – Det blir mer nøyaktig og bedre, spesielt i trange rom der Supafil Frame selv pakker seg rundt detaljene. For eksempel ved rør der man normalt må skjære ut isolasjonsplatene for hånd, noe som gir dårligere passform og dermed dårligere isoleringseffekt.
   Faktum er imidlertid at kommunens representanter – daværende prosjektleder Michael Krabsmark Kamp og energirådgiver Per Kristensen – var usikre på om løsullens fordeler i teorien kunne matches av riktig håndtering i praksis.
   – Tvilen bestod i om prosessen virkelig kunne håndteres tilfredsstillende i praksis på en byggarbeidsplass.
   – Vi er fornøyd med resultatet og vil nå holde et øye med energiforbruket i huset for å være sikre på at det holder hva det lover. Men vi tror helt klart at produktet har sine fordeler ved lette bygg der man bruker en bred stolpekonstruksjon som skal fylles med isolering.

Sertifisert
Ifølge Torben Frandsen er det produktet Supafil Frame i kombinasjon med riktig håndtering som er nøkkelen til suksess.
   – Det finnes mange ulike produsenter på markedet, men vi ville spesialisere oss på ett produkt og har gått kurs for å bli sertifisert som Knauf Insulation Partner. På denne måten sikres kunden at jobben blir utført fagmessig og i overensstemmelse med Knauf Insulations anvisninger, sier mester Torben Frandsen.
   I slutten av mars tok barn og personale over i det nybygde huset, og Helle Schrøder, pedagog og leder i barnehagen Kruttunnan, er svært fornøyd.
   – For oss var det viktig at man bygde med hensyn til barna, og slik ble det også.

Kilde: mynewsdesk.com

[Tilbake]

 Makeweb CMS 4.1