Tips redaksjonen
27.07.2017

SALT løste avløpsutfordringen midt i Oslo sentrum

Det mye omtalte SALT-prosjektet har gjenoppstått på Langkaia i Oslo etter å først ha blitt installert på Langsanden i Sandhornøy i Nord-Norge, og deretter i Bergen. Hva man skal kalle prosjektet, er uklart. Kunstinstallasjon? Konferansesenter? Spa? Bar? Kafé?

SALT er mye. Ved åpningen var dette også verdens største sauna med en kapasitet opp til 100 personer i det største bygget. Hele prosjektet er midlertidig og skal vare frem til 31.oktober neste år. Likevel spares det på lite når planene til initiativtakerne skal realiseres. Blant annet har de fått på plass et storkjøkken som tidligere var brukt på Sukkerbiten ved Sørenga i Oslo. Med alt dette på plass, trenger man selvsagt sanitær- og avløpssystemer.

Utfordring med avløpsvann
Å koble seg på et kommunalt renseanlegg i sentrum av Norges hovedstad og største by høres kanskje ut som en selvfølge, men dette var ikke mulig på Langkaia i Oslo. Å slippe urenset avløpsvann ut i havnebassenget i Oslo er heller ikke noe alternativ. Likevel fantes det en løsning. Løsningen ble et mobilt renseanlegg fra Biovac, et såkalt containeranlegg. Det er rett og slett et vanlig minirenseanlegg som normalt blir installert i kjelleren til privatboliger der det ikke er mulig å koble seg til offentlig kloakk. Her er renseanlegget plassert inni en 20 fots container og er dermed enkelt å flytte på. En løsning som egnet seg godt til det nomadiske SALT-prosjektet, samtidig som avløpsvannet renses før det slippes ut.
   Allerede i slutten av mars var Biovac sin servicetekniker, Magne Thoreid, på plass da containeranlegget ble plassert og koblet til bak SALT-saunaen. Magne har jobbet for Biovac i over 30 år og har erfaring fra Østlandsområdet med alle typer anlegg både for private og for prosjekter som dette. Han innrømmer likevel at han aldri tidligere har hatt «kontorutsikt» til operaen og har kunnet jobbe med små avløpsrenseanlegg midt i Oslo sentrum.

Store ambisjoner
Initiativtakerne bak SALT har ambisjoner om å kunne tilby arenaen til mange typer arrangementer og har til nå blant annet hatt besøk av Ted Talks og NRK, der sistnevnte brukte dette til en lansering. Anlegget har også hatt mange spennende konsepter rundt kunst og musikk.
   – Når man først går for et ambisiøst prosjekt som dette, har vi vært opptatt av å ha gjennomtenkte løsninger som skal tåle mange typer arrangement, flere mennesker på en gang, og likevel kunne gi den komforten som er viktig i et slikt prosjekt. Vi ønsket å kunne tilby vanlige toaletter og ikke minst kunne tilby mat og drikke helt kompromissløst. Da ble valget ganske naturlig et containeranlegg fra Biovac, uttaler Erlend Mogård Larsen, initiativtaker bak SALT.
   Alle som besøker SALT i Oslo, kan derfor være trygg på at alt avløpsvannet som der renner ut i vasken, eller i dusjen, eller spyles ned i do, blir godt renset før det slippes ut i havnebassenget utenfor Langkaia – midt i Oslo.

Kilde: mynewsdesk.com

 

[Tilbake]

 Makeweb CMS 4.1