Meny
24.10.2014

Rørgate på nye måter

Å legge nye rørgater eller skifte gamle er et kostnadskrevende og omfattende prosjekt. Tidligere har man vært nødt til å benytte helikopter eller bygge tilbringervei, men må man det nå? Hvilke alternativer finnes?

Når vi ser bort fra de anleggene som går gjennom fjell, har det vært helikopter og/eller tilbringervei som har vært benyttet for bygge rørgater. Med behov for å flytte store mengder rør, maskiner og utstyr har det vært få eller ingen alternativer, men nå har en norsk entreprenør kommet opp med et fullverdig og i mange tilfeller bedre alternativ.
  Med mobil kabelbane kan AST Entreprenør tilby en vesentlig forenkling i arbeidet. En mobil kabelbane er en kabelbane som settes opp i byggeperioden og demonteres når jobben er gjort. 

Større løft
Kabelbanen kan monteres i traseen rørene skal legges i og kan frakte alt fra rør til maskiner og utstyr direkte dit det skal. Med en løftekapasitet på opp til ti tonn kan den ta med seg det meste på sin ferd, til og med gravemaskiner. Til sammenligning har et normalt helikopter en løftekapasitet på 1,5 tonn. 

Mer naturvennlig
Mange rørgater bygges i fjellet for å gjøre minst mulig synlig inngripen i naturen, men ikke alle steder er det mulig. Da gjelder det å finne gode måter å redusere denne inngripen på også der. Når det bygges tilbringervei, må det gjøres relativt store inngrep i naturen, men dersom det bygges kabelbane, kan dette reduseres betraktelig.
  Ved prosjektets slutt demonteres stolpene, det legges jord over plattformene, eller de sprenges vekk, og inngrepene er minimale. 

Mer sikkert
Når rørgater bygges med helikopterhjelp, er det alltid en risiko for både pilot, utstyr og for dem som jobber under helikopteret. Denne risikoen reduseres vesentlig når det brukes kabelbane. Den fjernstyres og har en mye mer stabil frakt og nedsenkning av utstyr. Andre elementer er været. Frakt med helikopter krever et stabilt og godt vær. Tåke og kraftig vind kan stoppe hele prosjektet. Kabelbanen kan arbeide i all slags vær. 

Større presisjon
Presisjonen er også en fordel med kabelbane. Rør som senkes fra helikopter, påvirkes av luftrykket fra rotorene. Det stiller store krav til pilotens stødige hånd. En kabelbane er nesten upåvirket av begge disse faktorene. Kabelbanen går rett over traseen der rørene legges og kan via fjernkontroll senkes ned til få centimeter over bakken. Der kan sammenføyningen skje direkte før røret senkes helt ned. Med dette er behovet for gravemaskin som skyver rørene på plass, eliminert, og både tid og arbeid er spart. 
  Fordi kabelbanen går i samme trasé som rørgatene og på grunn av de spesielt gode presisjonsegenskapene egner den seg også ypperlig i bratt terreng. 

Større prosjekter
Monteringen går ut på at stolper og ankre blir flydd inn med helikopter og festes til fjell eller støpes inn i en plattform. Deretter blir wirene trukket og etterjustert til alt er optimalt.  En kabelbane kan bygges over en strekning på opp til 2 km.

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no