Tips redaksjonen
04.07.2014

Roboter skal kartlegge havbunnen

Samarbeid mellom Maritime Robotics og Norbit har vært en suksess, og NCEI-prosjektet forventes å ha et produkt klart for markedet i løpet av 2015. 

Havbunnskartlegging er viktig for flere enn sjøfarende som vil unngå å gå på grunn. Kjennskap til dybden og til formen på havbunnen kan utnyttes for å oppnå fordeler ved operasjoner under vann. I tillegg gir den informasjon om vekstforhold for planter og sjødyr, og om geologiske forhold.
  Havbunnskartlegging utføres i dag ved hjelp av ekkolodd eller sonarer montert på konvensjonelle båter som i sakte fart kjører i et såkalt «gressklippermønster» over de områdene som skal kartlegges. Metoden krever større båter med mannskap og en solid dose tålmodighet. 

Teknologisamarbeid
Robotfartøyutvikler Maritime Robotics (MR) og sensorprodusent Norbit mente at dette kunne gjøres mer effektivt med robotfarkoster og valgte å utvikle en ny løsning sammen. MR hadde allerede et konsept for multifunksjonelle ubemannede overflatefarkoster, og Norbits undervannssensor var en perfekt match i både størrelse og kapasitet.
  Norbits nye sensor er en nyskapende multistrålesonar som skiller seg fra andre ved å være liten og kompakt. I tillegg er sensoren svært selvdreven og trenger ikke manuell justering og oppfølging av brukeren underveis. Og gode egenskaper til tross, prisen er også overkommelig.
  Montert i farkosten vil sensoren kunne styres av MRs patenterte system for formasjonskontrollerte sensorbærere. Dette systemet muliggjør at flere farkoster kan opptre samtidig og redusere tiden det tar å kartlegge et gitt område. Faktisk kan man mangedoble innsamlet datamengde per tidsenhet. Og helt uten å bli våt på beina. 

Markedsklart i 2015
Den største utfordringen i prosjektet var å teste om det lot seg gjøre å undersøke havbunnen med så små fartøy. MRs båt er under 6 meter lang og veier 1700 kg. Det kunne gjøre den følsom for vind- og bølgeforhold under datainnsamlingen.
  Men testresultatene var så overbevisende at selskapene håper å ha et produkt på markedet i løpet av 2015. De er nå tenkeboksen for å finne ut hvordan utviklingsløpet fremover skal gjennomføres og finansieres. 
  Det bør også nevnes at konseptet fikk svært god mottakelse under bransjemessen Oceanology International i London. 

Kilde: mynewsdesk.com/bilde: Maritime Robotics

[Tilbake]

 Makeweb CMS 4.1