Tips redaksjonen
21.12.2016

Roboter kan revolusjonere det norske landbruket

Landbruksroboter er det neste store teknologiskiftet i landbruket. Mange av de mest fremtidsrettede robotene utvikles i Norge.

– Norge er i verdenstoppen når det gjelder utvikling av roboter, sier Pål From, som er daglig leder i Saga Robotics og professor ved NMBU. Saga Robotics har i samarbeid med NMBU og norske bønder forsket frem landbruksroboten Thorvald.
   – Thorvald kan pløye, så, gjødsle, luke og høste. Men det unike med Thorvald er størrelsen, sier From.

Størst er ikke lenger best
Frem til nå har utviklingen av landbruksmaskiner resultert i enorme maskiner med voldsom kapasitet.
   – Dessverre ødelegger vekten av maskinene jordstrukturen i åkeren, og maskinene har høye klimagassutslipp, sier From.
   Landbruksroboten Thorvald er utviklet for å være lettest mulig.
   – Tungt maskineri fører til jordpakking. Det kan redusere avlingene med opptil 20 prosent. Når det er mye regn, blir store maskiner ubrukelige, siden de setter seg fast i gjørma. Konsekvensene av å ikke komme seg ut på jordet i tide kan være store.
   Selv om Thorvald er utviklet for norske forhold, tror ikke From det vil ødelegge mulighetene for suksess i utlandet. Tvert imot tror From det vil gi Thorvald en konkurransefordel.
   – Vi vet at det vil regne mer enn det gjør i dag. I det nye klimaet vil disse robotene være perfekte, sier From.

Tidligere suksess kan gjentas
Norge har hatt stor suksess med eksport av landbruksutstyr tidligere. Suksessen med kvernelandsplogen har vist at vi kan kommersialisere og eksportere nyvinninger. Fagsjef for næringspolitikk og innovasjon i Norsk landbrukssamvirke, Åge Klepp, mener vi kan stå foran et nytt eksporteventyr.
   – Når Norge kan være verdensledende på plog er det ingen grunn til å tro at vi ikke skal være en internasjonal spydspiss på teknologi knyttet til roboter og presisjonslandbruk. Særlig fordi norske grønnsaksbønder er ivrige etter å teste nye løsninger og drive utviklingen videre, sier Klepp.

Kilde: mynewsdesk.com

[Tilbake]

 Makeweb CMS 4.1