Tips redaksjonen
26.10.2018

Robot gjør tjeneste innen medisinsk behandling

I 2017 ble KUKAs lettvektsrobot LBR iiwa Med for medisintekniske produkter sertifisert i henhold til det anerkjente CB-systemet (IECEE CB Scheme).

På forskningsnivå finnes roboten allerede i en rekke kirurgiske og diagnostiske anvendelser som kommer til å forandre og forbedre behandlingen innen ulike områder som kreftdiagnostikk, kirurgi og ortopedi.  I juli ble KUKA LBR belønt med den prestisjefylte IERA-prisen på International Symposium on Robotics i München.
   Juryen for IERA-prisen består av høyt rangerte internasjonale representanter innen industri og forskning. Prisen hedrer selskaper og innovatører for særskilt god innsats. Den regnes for å være en av de viktigste internasjonale prisene når det gjelder roboter og automasjon. 
   KUKA LBR iiwa Med fikk juryens anerkjennelse takket være bredden av mulige applikasjoner når det gjelder bruk innen det medisinske feltet.
Fremtidsmulighetene er store for lettvektsroboter som kan samhandle med pleiepersonell og medisinske spesialister på en rekke måter.  
   – Det stilles svært høye krav ved medisinske applikasjoner, og vi arbeider kontinuerlig med å leve opp til disse. Vår satsing innen området har pågått i mer enn ti år. IERA-prisen er en bekreftelse på at vi har satset riktig, og at vi er i forkant av utviklingen innen medisinsk teknologi. Vi er svært glade for utmerkelsen, sier Joacim Lorentsson, salgssjef ved KUKA Nordic AB.
   KUKA LBR iiwa Med har både maskin- og programvare som er tilpasset kravene innen den medisinske teknologien. Andre egenskaper som gjør roboten særskilt egnet for bruk i helsevesenet, er responsive sensorer, intelligent sikkerhetsteknologi, et overflatelag som er optimert i henhold til hygieniske krav, og betjening som er designet for å samhandle med mennesker.
   – Våre roboter har den følsomheten som er nødvendig for å håndtere samspillet. De blir en forlengelse for både kropp og hjerne, sier Joacim Lorentsson. 
   KUKAs hovedkontor i Norden ligger strategisk plassert i Göteborg, der flere forskningsintensive selskaper innen medisin- og legemiddelbransjen driver virksomhet. Tidligere versjoner av KUKAs roboter har i flere år vært i tjeneste på et titalls sykehus i Norden, der de hovedsakelig benyttes innen røntgendiagnostikk
   Et eksempel på en medisinsk sammenheng der lettvektsroboten KUKA LBR iiwa Med allerede er i bruk, er i et samarbeid med det danske medisintekniske selskapet Robert ApS. Det handler om en applikasjon kalt Robert – your personal friend – som brukes til rehabiliteringstrening av bein på sengeliggende pasienter.
   – Dette er første gang i Norden at KUKA LBR iiwa Med har blitt sertifisert for bruk på sykehus, sier Joacim Lorentsson.

[Tilbake]

 Makeweb CMS 4.1