Tips redaksjonen
02.02.2017

Rask konstruksjon med prefabrikkerte treelementer

Bruk av treelementer gir raskere fullførelse av byggeprosjekter. Det fører til mer lønnsomme konstruksjonsprosjekter og kortere tid før investeringen betales tilbake. Tempoet på konstruksjonen holdes på ønsket nivå, fordi prefabrikkering reduserer noen av de vanligste risikoene på byggeplasser.

Bruk av prefabrikkerte treelementer er et raskt alternativ for byggearbeid på anleggsstedet. For eksempel kan opptil 1500 kvadratmeter med Kerto LVL (laminerte finérprodukter) takpaneler monteres på én enkelt arbeidsdag.
   – Et eksempel på rask bygging er konstruksjonen av hovedkontoret til Diesel-Benelux Company i Amsterdam. En ekstremt kort byggeplan på bare ni måneder førte til valg av Kerto LVL takpaneler. Under disse ble resten av byggearbeidet fullført i tide, forteller prosjektunderleverandør med ansvar for trekonstruksjoner, Lambert van den Bosch fra Heko Spanten.

Smart værbeskyttelse uten ekstrakostnader
En av de viktigste konstruksjonsfasene er å bli ferdig med beskyttelsen på anlegget for å eliminere værrelaterte risikoer. I dag inkluderer alternativene for værbeskyttelse på anlegget å bruke raske konstruksjonsmetoder som prefabrikkering eller å bygge under et telt. Prefabrikkerte treelementer skjermer byggeplassen under og gir beskyttelse som er langt bedre enn midlertidige alternativer – spesielt når det gjelder snølast og sterke vinder.
   – For eksempel ga reising av Kerto LVL takelementer som ble brukt på logistikksenteret til DB Schenker i Finland, et tak over hele bygningen på bare 15 dager. Dette er ikke lengre tid enn det ville tatt å reise et midlertidig telt. Bruk av prefabrikkerte takpaneler sikret at resten av arbeidet kunne fullføres i et beskyttet miljø og uten tilleggskostnader for midlertidig beskyttelse, sier Matti Kuittinen, arkitekt og forsker fra Aalto universitet.

Minimere farene for ulykker
Når byggearbeidet finner sted i kontrollerte innendørsforhold på prefabrikkeringsanlegget, er det mindre fare for ulykker og etterfølgende forsinkelser på byggeplassen. Det skyldes at noen av de farlige fasene på byggeplassen ikke lenger er nødvendige.
   – Montering av ferdige takelementer kan erstatte den potensielt farligere prosessen med å måtte bygge et tak fra bjelker, paneler og tekking i høydene på en uferdig bygning. Ulykker på stedet skjer naturligvis ikke hyppig, men hver enkelt av dem bør unngås, konkluderer van den Bosch.

Prefabrikkering betaler seg på byggeplassen
Ifølge fagfolk i byggesektoren som ble intervjuet av McGraw-Hill Construction, hadde nesten 70 prosent av prosjektene som brukte prefabrikkerte elementer, kortere tidsfrister, og 65 prosent hadde reduserte budsjetter. I tillegg til at raskere byggeprosjekter fører til raskere inntekt, er det også andre fordeler på byggeplassen:
   – Bruk av prefabrikkerte treelementer kan bidra til å redusere andre ulemper betydelig, som lossing av byggematerialer i nabolaget i tillegg til mengden avfall på anlegget og behovet for å transportere det bort, avslutter Kuittinen. 

[Tilbake]

 Makeweb CMS 4.1