Tips redaksjonen
22.03.2017

Porsgrunns «grønne diamant» skal inspirere verden

Med et diamantformet kontorbygg som produserer mer energi enn det selv bruker og en prislapp på 150 millioner kroner, skal r8 property og powerhouse-samarbeidet endre norsk byggenæring og inspirere verden.

– Dette bygget ville vakt oppsikt hvor som helst i verden. Når Porsgrunn med 35 000 innbyggere har kundegrunnlag for et slik bygg, tenk hvor mange andre steder som har det samme potensialet! Derfor er ikke drømmen vår begrenset til å gjennomføre et unikt pilotprosjekt, drømmen er å lage et bygg som blir kopiert i alle syv verdensdeler. Kanskje blir dette starten på tusenvis av lignende Powerhouse, sier administrerende direktør Emil Eriksrød i eiendomsselskapet R8 Property, som står bak prosjektet.
   Første spadetak skal etter planen tas allerede i september i år, og når bygget etter planen står ferdig i februar 2019, blir det Norges første nybygde kontorbygg og innovasjonssenter som produserer mer energi enn det forbruker. Som med de fleste nyskapende og energieffektive bygg vil det likevel være avgjørende med statlig støtte fra Enova.

Bygger framtidens standard
Powerhouse-samarbeidet består av eiendomsselskapet Entra, prosjektutvikleren og entreprenøren Skanska, miljøstiftelsen ZERO, arkitektkontoret Snøhetta, rådgivingsselskapet Asplan Viak og aluminiumsprofilselskapet Sapa. Et Powerhouse er et bygg som produserer mer ren og fornybar energi over livsløpet på 60 år enn det som blir brukt til produksjon av byggevarer, oppføring, drift og avhending av bygget.
   – Vi har gjennom flere år bygd opp ledende spisskompetanse innenfor bærekraftige plusshus, men vi er avhengige av å kommersialisere vårt konsept. Vår visjon er at plusshus blir framtidens standard. Derfor er det så viktig at R8 Property tør å satse på et slik unikt prosjekt i Porsgrunn, sier innovasjonssjef i Skanska og daglig leder i Powerhouse, Kim Robert Lisø.

Inspirert av kjos
– Vi er inspirert av Bjørn Kjos som ved å ha en av verdens yngste flyflåter og tilhørende lave drivstoffutgifter hjelper både miljøet og bunnlinja. Vi fokuserer på å lage energieffektive bygg som leietakerne er stolte av, og som de ansatte blomstrer i. De som bygger energikrevende næringsbygg i dag, vil ikke ha kunder om ti år, sier Emil Eriksrød.
   Powerhouse Telemark blir et fleksibelt 11-etasjers næringsbygg på drøye 6500 kvadratmeter og med en byggekostnad på rundt 150 millioner kroner. Leietakere vil foruten moderne kontorfasiliteter, foajé, treningsrom og kantine få tilgang til en unik utsiktspost. Takterrassen i øverste etasje skal være helt åpen på alle sider, bare omgitt av grønne klatrevekster. Og R8 leker med tanken om at rooftopen med fantastisk utsikt over Porsgrunn, Herøya og omliggende områder, skal gjøres åpen for publikum.
   – Noen sier at Telemark er et fylke med begrensede muligheter. At vi er for små til gjøre en forskjell, at vi drømmer for stort og gjør for lite. Men fotballklubben vår Odd, forfatteren og forretningsmannen Petter Stordalen, kunnskapsbedriften Norner og denne «grønne diamanten» av et bygg viser hvordan Telemark utfordrer verden, sier Emil Eriksrød.
  
Skal inspirere internasjonalt
Snøhetta-grunnlegger Kjetil Trædal Thorsen tror kontorbygget vil inspirere internasjonalt. – Powerhouse Telemark er et grønt løft som ytterlige vil sette Norge på kartet når det gjelder energiløsninger og arkitektur. Fremtiden handler om å tenke stort og langsiktig, og vi er avhengige av at noen går foran og brøyter spor. Med sine fremtidsrettede løsninger og design håper vi at dette bygget vil inspirere utbyggere over hele verden, samt være et eksempel på hvordan flytte grenser for hva bygg faktisk kan bidra til, sier Thorsen.

Forskningsbedriften Norner
Det er knapt ett år siden Powerhouse Telemark ble lansert som et mulig framtidsprosjekt, men da forskningsbedriften Norner fikk med seg R8 på å bygge et verdensledende laboratorium, Zero Emission Lab, i det nye bygget, signerte de en 20-års leiekontrakt for 2500 kvadratmeter over flere etasjer. Norner er et industrielt forsknings- og laboratorieselskap i vekst med 55 ansatte og med høy kompetanse spesialisert på produksjon og bruk av ulike polymere og kompositter. Selskapet er verdensledende i arbeidet med å utvikle lønnsomme produkter og prosesser for industrien.
   – Etableringen i Powerhouse og utviklingen av Zero Emission Lab er for oss et steg for å nå vår visjon om å være med på å utvikle bærekraftige løsninger og bidra i vår langsiktige vekststrategi. Vår suksess skyldes menneskene i Norner og vår innovasjonsevne sammen med våre kunder. Nå skal vi vokse videre i Powerhouse Telemark – sier administrerende direktør Tine Rørvik i Norner.

 

[Tilbake]

 Makeweb CMS 4.1