Tips redaksjonen
03.01.2015

Plastic fantastic i entréen

Når det kommer til gulv i entrésoner, står vinylgulv i en egen klasse. Slitesterkt, fuktsikkert, mykt og behagelig og rengjøringsvennlig er noen av de karakteristiske egenskapene. I tillegg finnes de i utallige designer.

 

Vinylgulv har vært brukt i norske boliger helt siden 50-årene. Men datidens plastgulv har lite til felles med de moderne, høykvalitetsprodukter vi ser i butikkene i dag. Moderne vinylgulv er holdbare, kan gjenvinnes, inneholder ingen giftige eller reproduksjonsskadelige mykgjørere og de kan varieres i det uendelige. Skjøtefri legging sikrer også et helt fuktsikkert valg. Hovedargumentene mot vinylgulv står dermed for fall, og vinylgulvenes mange gode egenskaper gjør det til et yndet valg i dag.

Ni gode grunner til å velge vinyl:

Prisgunstig
Du får mye gulv for pengene hvis du velger et banebelegg av vinyl, men det er klart at kvaliteten på belegget gjenspeiles i prisen. Forskjellen mellom god og mindre bra kvalitet kan være tykkelse og hardhet i overflatebehandlingen, som kan gi utslag i form av vaskbarhet, slitestyrke, ripemotstand og evne til å stå imot inntrykksmerker. Det kan også være forskjell i baksidemateriale, som påvirker formstabilitet og monteringsegenskaper, og i miljø- og helseegenskaper. Variasjon og klasse på dekorsjiktet vil også henge sammen med kvalitet og pris.

Lune gulv uten gulvvarme
Vinylgulv kan brukes sammen med gulvvarme, men mange ganger vil det ikke være nødvendig. Boligvinyl er bygd opp av flere sjikt, blant annet med en skumdel som isolerer og gjør gulvet mykt og behagelig å gå på. 

Alle rom
Banebelegg av vinyl egner seg for alle rom i boligen – også for våtrom, der spesielle, tykke kvaliteter med fordel kan brukes. Mengden forskjellige designer, med alt fra svært naturtro etterligninger etter fliser og parkett, til spreke fargevalg og fantasifulle mønstre, gjør at det finnes et vinylbelegg til enhver bruk.

Stille og komfortabelt
Mens lyden av tråkk på harde gulv forplanter seg i hele boligen, vil de myke vinylbeleggene sørge for en tilnærmet lydløs entré. Til tross for at belegget bare er noen millimeter tykt, klarer det å sørge for gangkomfort, varmeisolasjon og lyddemping, og sammen med den dekorative overflaten gjør det rommet behagelig.

Tidløst og trendy
Uansett om du ønsker et tidløst parkettmønster, et gulv som ser ut som skiferstein eller et ensfarget belegg, finnes et vell av alternativer å velge i. Etterligninger etter andre gulvmaterialer har lenge vært blant de mest populære vinyldesignene, sammen med klassiske sjakkruter i sort og hvitt. 

Godt for miljø og helse
Vi står midt oppe i en liten revolusjon innenfor plastgulvfremstilling, med fokus på økt andel naturlige og fornybare stoffer og miljøvennlig produksjonsteknikk. De fleste gulvene lages nå uten hormonforstyrrende myknere (ftalater) og av emisjonsfrie og råstoffer, uten innhold av tungmetaller og av en stor andel gjenbruksmateriale. Så langt det er mulig, resirkuleres fabrikkspill, og moderne høykvalitative vinylgulv er nå et godt valg for miljø og helse. 

Uutslitelig
Overflaten i et vinylbelegg er behandlet med et toppsjikt som gjør gulvet lett å holde rent, og slitesterkt og motstandsdyktig overfor riper. Dette gjør at du ikke skader gulvet hvis vinterens strøsand følger med skoene inn, og at du lett kan vaske vekk flekker, søl og slaps. Et forsterkende mellomsjikt gjør gulvet formstabilt og robust. Derved varer gulvet meget lenge – også i husets tøffeste gulvmiljø.

Lett å legge
Brede og smale. Lange og korte. Uansett hvordan entreen er utformet, vil du kunne legge vinylbelegg uten å måtte skjøte. Beleggene finnes i 2, 3, 4 og opp til 5 meters bredde, noe som gjør det enkelt å kjøpe riktig mengde uten å måtte skjøte gulvet. I rom som er mindre enn 20 kvadratmeter, kan vinylbelegg legges løst, uten lim. Fest det kun ved hjelp av gulvlisten, eller eventuelt litt tosidig tape langs kantene. 

Variert
Du skal lete lenge for å finne en gulvtype som gir så stor valgfrihet som vinyl. Kolleksjonene fra de store leverandørene inneholder opptil 100 ulike farger, designer og mønstre. Uansett om du foretrekker et klassisk og tidløst gulv, vil ha en fargeinjeksjon eller ønsker et moderne mønstre, vil du finne noe som passer. Pregede imitasjoner av betong, tre og keramiske fliser er populære, men også ensfargede og rutete vinylgulv velges av mange. Du finner også metalliske strukturer, klassiske ruter og ensfargede designer. 

Tekst: Chera Westman/ifi.no, Foto: Tarkett, Polyflor

 

[Tilbake]

 Makeweb CMS 4.1