Meny
06.06.2016

Plagsomt innsekt sprer seg i Norge

Insektet skjeggkre har spredt seg over hele Norge. Det kommer blant annet inn i huset med pakker og brev i posten, varer vi tar med hjem eller i kofferten vi har med fra ferie.

– Skjeggkre er blitt et stort problem i moderne hus i Norge. Det er vanskelig å få bukt med fordi det sprer seg i hele huset og formerer seg raskt, sier rådgiver Ove André Karlsen i rådgivningsselskapet Mycoteam.
   De første skjeggkreene i Norge ble oppdaget i Oslo-området i oktober i 2013. I dag finnes eksemplarer av arten over hele landet. De trives i nyere hus med god isolasjon, men overlever ikke ute i norsk natur.
   Skjeggkre er en slektning av sølvkre, som trives på baderommet og andre fuktige steder, men skjeggkre er annerledes og kan gjøre større skade.
   – I motsetning til sølvkre liker skjeggkre seg best på tørre og varme steder, og de bruker gjerne hele bygningsstrukturen i huset. De elsker mørke plasser, som under lister, i veggen, i kott eller skap. I løpet av livet kan de legge rundt 150 egg. Favorittretten er gamle bøker og annet papir, sier Karlsen.
   I Sverige er det rapportert om skader i museer og arkiver som skyldes skjeggkre. Arten er nærmest altetende, men særlig cellulose, som finnes i papir, er en viktig næringskilde.
   – Skjeggkre tåler lange perioder uten mat, og de overlever i tørre omgivelser. Den kan bli opptil to centimeter lang. I tillegg kommer de lange antennene og haletrådene som er like lange som kroppen. Insektet har en levetid på rundt syv år, sier Karlsen.

Psykisk terror
Skjeggkre medfører ikke noen direkte helsefare, men for mange oppleves det som psykisk terror når det kravler og kryper rundt i huset. 
   – Til forskjell fra sølvkre kan skjeggkre opptre i store antall, og de trives godt både på soverommet og i stua. Det kan føles veldig invaderende fordi man ikke klarer å unngå dem, sier Karlsen.
   Også når man skal selge en bolig, kan kreet skape hodebry.
    – Mange unnlater å legge inn bud hvis det opplyses om insektproblemer i huset eller leiligheten, eller de legger inn et lavt bud. Dersom det ikke opplyses om at det er skjeggkre i boligen, oppstår det gjerne konflikter i ettertid. Boligkjøpere har forlangt store prisavslag på grunn av skjeggkre, sier Karlsen.
   Skjeggkre sprer seg med alle slags varer, med postpakker vi bestiller på nettet, i emballasjen på for eksempel møbler vi har kjøpt, eller i kofferten fra feriereisen.
   Man kan ta noen forholdsregler for å beskytte seg mot å få skjeggkre i huset.
   – Alle klær som har vært med på reise bør kjøres rett i vaskemaskinen. Pakker og brev som kommer i posten eller leveres på døren, bør sjekkes slik at man oppdager eventuelle insekter, sier Karlsen.
   Men det er ikke lett å gardere seg helt mot at småkrypene kan komme inn i boligen.
   – De fullvoksne innsektene er enkle å legge merke til, men de unge individene, som er mye mindre, er det vanskelig å få øye på, sier han.

Vanskelig å bli kvitt
Et annet problem med skjeggkre er at de sprer seg fort.
   – Har de først kommet seg inn i én leilighet, tar det ikke lang tid før de også oppdages i andre leiligheter i boligblokken. Det må man ta hensyn til når man skal gjøre undersøkelser og bekjempe insektene, sier Karlsen.
   Har du først fått skjeggkre i huset, er det ikke så enkelt å bli kvitt dem.
   – Det er verken effektivt eller akseptabelt med omfattende bruk av insektgift innendørs. Man må heller finne ut hvor de holder til og legger egg, og så gradvis redusere antallet med en systematisk fangst, sier Karlsen.
   Det vanligste er å sette ut limfeller, men det er vanskelig å fange alle i løpet av kort tid.
   – I rekkehus og blokker kan det komme insekter fra andre leiligheter, og da kan det være umulig å bli kvitt dem. Da vil det hele tiden komme nye insekter, sier Ove André Karslen i Mycoteam.
   Forskerne antar at skjeggkreliknende insekter har krøpet rundt på Jorden siden lenge før dinosaurenes tid. Det vil si at insekttypen kan være over 350 millioner år gammel, og er dermed godt tilpasset for overlevelse i ulike miljøer.

Kilde: Newswire

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no