Tips redaksjonen
08.06.2015

Pigger av glassfiber kan gi godt grep

Forskere fra University of Toronto i Canada prøver å lage en ny type såle som skal gi godt grep for dem som ferdes på islagte veier og fortau vinterstid.

De starter med en type myk plast, kalt polyuretan, som ligner gummi. Så fester de titusenvis av glassfiberskiver til plasten. Skivene er ørsmå flate sylindre, hundredelen av en millimeter i diameter.
   Til slutt skjærer de til plasten slik at nålene stikker ut, som ørsmå pigger. Dette gir en overflate som fint sandpapir.
   Sålene gir også godt grep på bar bakke, ifølge en nyhetsmelding fra tidsskriftet Applied Physics Letters, der forskningen publiseres. Innendørs bruk burde også gå bra.
   – De vil ikke skade de fleste typer gulv, men vi er usikre på parkettgulv. Vi tror effekten vil bli omtrent som fint sandpapir, skriver en av forskerne bak studien, Reza Rizvi, i en e-post til forskning.no.
   Dette gir også glassfibersålene et fortrinn i forhold til løse brodder, mener Rizvi. De må oftere tas av og på etter føret.
   – De utgavene av brodder til å spenne på vi har sett, er ganske vanskelige å strekke på, særlig for eldre som kan ha leddbetennelse i hendene. Hovedmålet vårt har vært å utvikle fottøy som gir effektiv glimotstand under alle forhold, skriver Rizvi.

[Tilbake]

 Makeweb CMS 4.1