Tips redaksjonen
20.12.2016

Østbanehallen i Oslo er vinneren av Nordisk Lyspris

Det norske bidraget Østbanehallen stakk av med seieren under utdelingen av Nordisk Lyspris på Island tidligere i høst.

Den gamle togstasjonen på Oslo sentralstasjon vant nok en pris for belysningskonseptet i forbindelse med Rom Eiendoms restaurering av den gamle Østbanehallen ved Oslo sentralstasjon. ÅF Lighting ble tildelt Norsk Lyspris 2015 for beste innendørsprosjekt, med et belysningskonsept som har høstet bred internasjonal oppmerksomhet. Østbanehallen ble tidligere i høst tildelt den gjeve tittelen IALD Award of Merit, og var nylig nominert til Darc Awards for «best interior sheme».
   – Prosjektet har en holistisk tilnærming som forstår hvordan området skal belyses. Dette vises ikke bare i funksjonsbelysningen, men også i forståelsen av byggets originale arkitektoniske uttrykk og menneskene som bruker det, heter det i jurybegrunnelsen.
   Ti prosjekter fra fem land var nominert til prisen som blir arrangert av de nordiske belysningsorganisasjonene annethvert år. De norske bidragene var Østbanehallen og Akershus festning.

«Soloppgang»
ÅF Lighting har i tett samarbeid med arkitektkontoret Mellbye Arkitekter utviklet et effektfullt og scenografisk belysningskonsept i et nytt og innovativt lysanlegg. Den grunnleggende konseptuelle ideen «Soloppgang» drar konnotasjoner til den gangen Østbanehallen ble bygd som Oslos første togstasjon, som med sin østvendte fasade lot morgensolen fylle det store rommet.
   – Magien i det subtile blå lyset fra taket er en overbevisende reproduksjon av det dominerende dagslyset, med hint av en kald fargetemperatur som gjenspeiler måneskinnet. Det fargede lyset reflekterer også stålmaterialet i rommets konstruksjon, fortsetter jurybegrunnelsen.

«Pixelveggen»
Årets jury, bestående av representanter utvalgt av de nordiske belysningsorganisasjonene, var også imponert av «pixelveggen», et av byggets viktigste kjennemerker.
   Da Østbanehallen ble tildelt Norsk Lyspris for beste innendørsprosjekt i 2015, var pixelveggen utnevnt som en sterk identitetsmarkør for hallen, som tiltrekker seg tusenvis av reisende hver eneste dag.  Plexiglassene som pryder pixelveggen, er utviklet av Kreativ Plast.
   – Det vi er stolte av i Østbanehallen, er balansen mellom den scenografiske og den generelle belysningen, der vi la sterkt fokus på å integrere armaturer og la lyset fremheve arkitektur og materialer i bygget. Det at lyset ikke skriker etter oppmerksomhet, men blir en naturlig forlengelse av de arkitektoniske grepene, er noe av det som gjør dette til et godt eksempel på nordisk design. «Pixelveggen» er det sterkeste scenografiske grepet, der den sarte fargebruken gjenspeiler en nordisk fargepallett og gjør den til en harmonisk stemningsskaper i rommet, sier Helga Iselin Wåseth, lysdesigner i ÅF Lighting. Hun forteller at det gode samarbeidet med byggherre og arkitekt var en forutsetning for at prosjektet har nådd så langt som det har.
   – Byggherre (Rom Eiendom, red.anm.) hadde tro på våre løsninger som ikke alltid var hyllevare, og vi hadde gode diskusjoner med arkitekt omkring materialer og integrering av belysningsløsninger, avslutter hun.

[Tilbake]

 Makeweb CMS 4.1