Tips redaksjonen
27.02.2015

Ny teknologi holder øye med naturkreftene på Island

MOBOTIX har levert kameraer til bruk i beredskapen på Island, der teknologien nå brukes til å overvåke aktive vulkaner og andre fjerne områder. De desentraliserte kamerasystemene til MOBOTIX sikrer at selv aktive vulkaner kan overvåkes 24 timer i døgnet uten at menneskeliv settes i fare.

Vakre Island byr på fantastiske landskaper med isbreer, lava og innsjøer som ligger på aktiv vulkansk grunn. Europas tynnest befolkede land ligger der de europeiske og nordamerikanske kontinentalplatene møtes, og den geologiske aktiviteten har skapt en unik natur som kan være både betagende og farlig.
   Med få års mellomrom blir Island rammet av store vulkanutbrudd, som i 2010, da Eyjafjallajökull sendte askeskyer over Europa og forstyrret flytrafikken. Bare i løpet av det året ble 1000 mennesker evakuert i forbindelse med to store utbrudd.

Kamera overvåker Europas største isbre
Det islandske Department of Civil Protection and Emergency Management holder oppsyn med naturens krefter i store, øde områder og har som oppgave å beskytte landets befolkning mot den voldsomme aktiviteten som lurer under bakken. Det er umulig å utstasjonere medarbeidere i alle landets avkroker, men beredskapsledelsen har nå montert kameraer ved den største isbreen i Europa og på andre utilgjengelige steder.
   Den nyeste teknologien fra MOBOTIX sørger for at selv aktive vulkaner kan overvåkes døgnet rundt uten at menneskeliv settes i fare. Med AllroundMono- og DualDome-kameraer kan beredskapsledelsen nå holde utkikk etter tegn som tyder på geotermisk aktivitet.
   – Vår oppgave er å overvåke trusler fra naturen, som plutselige oversvømmelser og vulkanutbrudd. Farlige hendelser i naturen skjer ofte i svært avsidesliggende områder, og det kan være vanskelig å få elektrisitet til kameraene, forklarer Björn Oddson, som er geofysiker og prosjektleder. – Derfor har det vært svært avgjørende for myndighetene at de monterte kameraene har veldig lavt strømforbruk.

Oppfyller selv ekstreme krav
Securitas Island har anbefalt to kameraer: Mobotix AllroundMono og DualDome, som begge kan hanskes med de ekstreme utfordringene i den islandske naturen.
   AllroundMono løser utfordringene med strømforbruket på en svært praktisk måte. Den innebygde panoramalinsen kan overvåke et stort område og reduserer dermed antallet kameraer som må monteres. Kameraet fungerer i ekstreme temperaturer, fra minus 30 °C til pluss 60 °C og har et robust ytre som tåler alle værforhold. DualDome er like motstandsdyktig overfor det islandske vær, og den spesielle DualDome-designen gjør at kameraet kan overvåke to områder på en gang. Begge kameraene kan holdes i gang med elektrisitet fra solceller og geotermiske generatorer.

Fleksibelt kamera
En avgjørende fordel er at begge kameraene kan skifte mellom opptak av stillbilder og video, alt etter situasjonen.
   – Vi bruker primært stillbilder til å følge med på hva som skjer, men det er også mulig å strømme videoer om vi får behov for det, sier Björn Oddson.
   Den daglige overvåkingen gjøres med stillbilder, som holder strømforbruket nede, men hvis det skjer noe uventet, kan myndighetene raskt skifte til direkte videostrømming slik at de uavbrutt kan følge med på hva som foregår.

Kameraer med innebygd datamaskin
Til forskjell fra andre overvåkingssystemer behandler hvert MOBOTIX-kamera selv bildene sine, noe som gjør at bilder med høy oppløsning ikke må overføres til andre enheter for analyse. Det gjør at nettverket belastes minimalt. Dette lar seg gjøre takket være MOBOTIX’ desentraliserte konsept, som innebærer at det er bygget en høyhastighetsdatamaskin inn i hvert enkelt kamera.

Flere kameraer til Island
Flere fjerne områder på Island blir allerede overvåket med kameraer fra MOBOTIX. Det islandske Department of Civil Protection and Emergency Management planlegger å montere flere kameraer og dermed utvide antallet områder som kan overvåkes.

[Tilbake]

 Makeweb CMS 4.1