Tips redaksjonen
30.01.2016

Ny anbefalt praksis for termoplastiske komposittrør skaper kostnadsreduksjoner

Olje- og gassektoren investerer milliarder i offshorerørledninger og stigerør årlig. DNV GL lanserer nå en anbefalt praksis (AP) som gjør det mulig å velge termoplastiske komposittrør i stedet for stålrør eller fleksible rør. Det gir betydelige kostnadsbesparelser gjennom hele prosjektets livstid.

– Termoplastiske komposittrør er en ny rørledning som vil endre hvordan feltene planlegges og hvilke installasjonsmetoder som brukes. Begge deler vil bidra til å redusere kostnadene substansielt, forklarer Per Anker Hassel, prosjektleder hos DNV GL – Olje og Gass.
   Bruk av termoplastiske komposittrør gir fordeler på alle trinn i rørledningens eller stigerørets livsløp.

Design: Det er lett å skreddersy styrke og materialtretthet som tåler de største havdyp, og som er motstandsdyktig mot ulike væsker og høye temperaturer.

Produksjon: Det er fleksible rør som kan spoles i hele lengder, og som er fullt sammenføyd med likt termoplastisk materiale til fôringen. Lag med kompositt, og ytterkappe reduserer produksjonskostnadene.

Installasjon og opphugging: Lett vekt og sporbarhet reduserer kostnadene også i disse fasene.

Bruk: Det er ingen metalkorrosjon, høy termisk toleranse og trykktoleranse og minimal strømningsmotstand.

Samarbeid
DNVGL-RP-F119 Thermoplastic composite pipes (TCP) er utviklet gjennom et DNV GL-ledet, felles industriprosjekt sammen med 18 selskaper fra hele forsyningskjeden – fra polymerprodusenter via TCP-produsenter – til oljeselskapene som sluttbrukerne.
   – Ettersom denne anbefalte praksisen beskriver et sett krav til fleksible TCP for bruk offshore, skapes det tillit til at denne typen rørledninger kan brukes på en sikker og pålitelig måte, sier Espen Cramer, global servicedirektør hos DNV GL – Olje og Gass. – Dette åpner for nye, kostnadseffektive og innovative offshorerørledninger. Det gir et sentralt bidrag til å redusere kostnadsnivået i industrien.

Mange bruksområder
TCP har mange bruksområder offshore, som produksjonsrør, stigerør, brønnstrømsrør, «choke and kill»-rør, ekspansjonsmansjetter, tilførselsrør, kjemikalieinjeksjonsrør og også som oppstarts- og vedlikeholdsrør.
   Offshore- og oljeindustrien kan nå dra nytte av fordelene ved å bruke TCP, og kvalifisering gjennom DNVGL-RP-F119 sikrer ytelse, driftssikkerhet og sikkerhet gjennom hele livstiden.
   Den anbefalte praksisen sikter seg inn mot operatører, kontraktører, leverandører og andre som kan ha fordel av å bruke TCP offshore.

[Tilbake]

 Makeweb CMS 4.1