Tips redaksjonen
01.03.2016

Norges viktigste nettverk er nå landsdekkende

– Motorola Solutions opplyser at Nødnett nå er landsdekkende, og at brukere i alle politidistrikter benytter Nødnett daglig.

Utbyggingen av Nødnett har vært både krevende og omfattende. Til sammen er det rullet ut omlag 2100 basestasjoner i radionettet og 330 kontrollrom i alarmsentraler og operasjonssentraler hos politiet og i brann- og helsevesenet. Nødnettet har allerede 1,5 millioner anrop i måneden.
 
Med kongen tilstede
Markeringen for at Nødnett-utbyggingen nå er ferdigstilt, ble gjennomført med Hans Majestet Kong Harald V og justis- og beredskapsminister Anders Anundsen til stede. Tor Helge Lyngstøl, direktør i Direktoratet for nødkommunikasjon, sier utbyggingen har blitt håndtert utmerket av hovedleverandøren Motorola Solutions.
   – Fra fjord til fjell, og fra urbane området til mer øde områder nord for polarsirkelen har Motorola Solutions levert en trygg og robust løsning for landets nødkommunikasjon, sier han.
 
Oslo – Mexico – tur/retur
Det er installert 20 000 kilometer med mikrobølgelinjer, noe som tilsvarer mer enn avstanden mellom Oslo og Mexico City tur/retur. For å teste dekningen på nettverket måtte Motorolas testteam kjøre hele 817 000 kilometer – eller jorden rundt 20 ganger. Testene fant sted langs hovedveier, riksveier og tunneler over hele landet. Blant annet Lærdalstunnelen som er verdens lengste veitunnel. Totalt dekker Nødnett nå hele 758 kilometer med tunneler, hvilket tilsvarer åtte timer bak rattet.
 
Opp 50 meter høye isdekte radiomaster
Som alle nordmenn vet, er det store variasjoner i dagslyset i vårt langstrakte land avhengig av årstid. Fra november til sent i januar kommer solen aldri over horisonten i nord. Det innebærer blant annet jobbing utendørs i mørke og i opptil 40 minusgrader. Der det er satt opp basestasjoner i fjellområder, må serviceteknikere ofte klatre opp i 50 meter høye radiomaster for å fjerne is.
 
Miljøtilpasset utstyr
Et antall av basestasjonene i Nødnett er satt opp i vernede områder og er dermed bygd i henhold til strenge miljøforskrifter. I samarbeid med underleverandører har Motorola Solutions blant annet utviklet en energiløsning (APS) i tillegg til forlenget batteri-backup som er skreddersydd for nevnte områder. ASP-systemene er installert i trehytter for å skli best mulig inn i lokalmiljøet. Med den totale lagringskapasiteten i batteriene kunne man kjørt elbil jorden rundt tre ganger uten å måtte lade.
 
Erstatter hundrevis av gamle sikkerhetssystemer
Manuel Torres, senior vice president og leder for Europa, Afrika og Latin-Amerika i Motorola Solutions, sier at det nye TETRA-baserte nettverket erstatter hundrevis av gamle regionale offentlige sikkerhetssystemer.
   – Nødetatene har nå tilgang til klar, sikker og umiddelbar kommunikasjon som kan redde liv, sier han.
 
Bare starten
Selv om selve utbyggingen av nødnettet nå er ferdig, er dette bare begynnelsen for Motorola Solutions. Selskapet skal drifte og vedlikeholde det landsdekkende systemet i ti år fremover. Samtidig skal Nødnett utvides og videreutvikles i samarbeid med kunder og brukere.
 
WAVE og TEDS
Motorola Solutions har via teknologien WAVE lagt til rette for fremtidige databehov. WAVE er enkelt forklart et system som gjør det mulig å delta i talegrupper i Nødnett med vanlige nettbrett og smarttelefoner. Teknologien betyr at personell uten tilgang til Nødnett-terminaler kan kommunisere med utvalgte personer og talegrupper i Nødnett ved å bruke en spesiell applikasjon på mobiltelefonen eller nettbrettet. Tjenesten kan benyttes uavhengig av hvor du er i verden så lenge du har nettilgang. Du må imidlertid være forhåndsklarert for å være med i de aktuelle talegruppene du skal kommunisere i.
   På grunn av økende etterspørsel etter datatjenester, er det på en tredjedel av basestasjonene montert TEDS-teknologi (TETRA Enhanced Data Services). TEDS leverer avanserte datatjenester som for eksempel direkteoverføring av film og avhør fra ulykkessted.

[Tilbake]

 Makeweb CMS 4.1