Meny
23.10.2014

Norges første aktive rekkehus er bygd

Landets første aktive rekkehus kombinerer lavt energiforbruk, dagslys fra store vindusflater og sunt inneklima – uten at det koster mer. – Løsningen viser at lavenergiboliger nå blir tilgjengelig for flere og åpner for store miljøgevinster, sier Torgeir Øverås, adm. direktør i Velux Norge.

De seks rekkehusene i Stjørdal er landets første bygd etter aktivhusprinsippet, noe som integrerer komfort, lavt energiforbruk og bærekraft. I praksis betyr det fokus på dagslys og frisk luft samt bruk av solenergi og aktiv styring. Et sunt inneklima med mye dagslys og frisk luft har stor betydning for trivsel og komfort. Det er for eksempel dokumentert at barn lærer 15 prosent bedre i omgivelser med godt inneklima. 

Et miljøvennlig og sunt hjem
– Vi har vist at det er mulig å bygge smarte og energieffektive løsninger i vanlige rekkehus, uten at prisen blir høyere, eller at det går på bekostning av inneklimaet. Frisk luft og dagslys er basiselementer for helse og trivsel, sier Torgeir Øverås, adm. dir. i Velux Norge. Selskapet er en del av Velux Gruppen, som står bak forskningsprosjektet «Model home 2020». Hittil har det resultert i 16 aktive bygg rundt om i Europa.
  Fremtidens Aktivhus er et norsk utviklingsprosjekt i regi av Tore Ligaard as og Velux Norge AS. Formålet er å bygge miljøvennlige boliger med høy bokomfort. Det første aktivhuset stod oppført i 2012 på nabotomten til rekkehusene og var et pionerprosjekt som vakte oppmerksomhet i byggebransjen. Aktører som NTNU og Husbanken ble brukt som sparringspartnere i utviklingsprosessen.
  Nå er erfaringene og de beste løsningene overført til rekkehusene.
  – Å kjøpe bolig er dyrt. For at flere skal velge miljøboliger, er prisaspektet av stor betydning. Vi er stolt av å ha utviklet en miljøbolig som ikke er dyrere, og som ivaretar viktige trivselsfaktorer som frisk luft og dagslys, sier Richard Ligård, viseadm. Dir. i Tore Ligaard as. 

Et smart hjem
Rekkehusene oppnår aktivhusstandard til tross for at isolasjonen er basert på TEK10, dagens byggetekniske forskrift. Hovedvirkemiddelet er ekstra energieffektive dører og vinduer. Dette sparer energi samtidig som det muliggjør mange, store vindusflater i tak og fasade for et lyst og sunt inneklima.
  Andre etasje er bygd med åpen himling for å få en luftig romfølelse. Og det er særlig i taket de smarte løsningene er synlige. Her er det montert programmerbare, elektriske takvinduer og solfangere. Sistnevnte gir varme og energi til varmtvannet.
  Den nøye gjennomtenkte kombinasjonen av åpen himling, takvinduer, fasadevinduer og plassering av trappehullet gir mye dagslys, også i første etasje.
  – Rekkehusene har vesentlig mer naturlig lys enn de fleste andre boliger. Det er gjennomlysning i alle rom, selv i gangarealet i første etasje. Det er veldokumentert at dagsagslys og naturlig ventilasjon har en positiv effekt på helse og velvære, forklarer Richard Ligård. 

Automatisk klimastyring
De elektriske takvinduene gir naturlig ventilasjon og bidrar til både solskjerming og varmeregulering. Blending, åpning og lukking foregår etter forhåndsinnstilte programmer eller manuelt via kontrollpaden. Vinduene kan programmeres til å åpne i korte intervaller for lufting uten varmetap. Tilsvarende kan solskjermingen styres, f.eks. ved at de utvendige screenene går ned til bestemte tider på døgnet, slik at solvarmen ikke slipper inn på varme sommerdager.
  Takvinduene har også mange andre nyttige funksjoner. Ett eksempel er regnsensor som gjør at vinduene lukkes automatisk ved regn. Et annet er en god morgenfunksjon som gjør at man våkner opp i utluftet bolig.
  Rekkehusene har 128 kvadratmeter boflate fordelt over to plan. Boligene legges ut på markedet i disse dager, til priser på cirka 3,3 til 3,5 millioner kroner.

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no