Tips redaksjonen
27.07.2017

Norges beste Ungdomsbedrift skal hindre fugledød i vindmøller

H.K.H. Kronprinsen delte 6. mai ut EM-billett og gullmedalje til ungdomsbedriften Birdsavers UB på NM for Ungdomsbedrifter. Ungdomsbedriften fra Trondheim har utviklet en løsning for å hindre at fugler dør av vindmøller.

– Mennesker som er for det grønne, står nå mot vindmøller på grunn av fugledød. Grønn energi er fremtiden, men dette må løses, sier Kristian Hafsmo, daglig leder i Birdsavers UB. Mye av motivasjonen for ungdomsbedriften er å redusere motstanden mot vindkraft gjennom å spare fuglelivet.
   Ungdomsbedriften har utviklet UV-reflekterende klistremerker tilpasset vindmølleblader. Målet deres er å få løsningen installert på Europas største landbaserte vindkraftprosjekt på Fosen, der 278 vindmøller skal være i drift i 2020.
   – Vi er superglade!! Dette har vi jobbet hardt for, og vi har stått sammen som gruppe gjennom hele skoleåret. Prosjektet skal leve videre, selv om vi avslutter ungdomsbedriften, sier Hafsmo.
   Andreplass gikk til Kragerø miljø og østers UB, mens Huffda UB fra Drottningborg fikk tredjeplass i den gjeveste kategorien; Norges beste Ungdomsbedrift.

Har samarbeidet med eksperter
Birdsavers UB har fått innspill fra Statkraft, Norsk vindkraftforening og Enova i utviklingen av produktet, og de har hatt Torgeir Nygård i Norsk institutt for naturforskning (NINA) som mentor. 
   – I Ungdomsbedrift samarbeider elevene direkte med samfunnslivet. De unge har ideene, næringslivet har erfaringen og kompetansen. Det disse elevene har lært gjennom å drive ungdomsbedrift, går det ikke an å lese seg til i en bok. Vi håper det inspirerer flere skoler til å tilby Ungdomsbedrift, sier Grete Ingeborg Nykkelmo, administrerende direktør i Ungt Entreprenørskap Norge.
   I 2016 var over 27 000 personer fra arbeids- og næringsliv på ulike måter involvert i Ungt Entreprenørskaps aktiviteter i skolen. Om lag 2000 av disse var mentorer og direkte involvert i ungdomsbedriftene.

Samfunnsengasjerte ungdommer
Presentasjoner og forretningsplaner viser at nærmest alle ungdomsbedriftene har bevissthet rundt bærekraft.
   – Sosialt entreprenørskap og grønt entreprenørskap er trendy blant ungdomsbedriftene. Det er ingen overraskelse at norgesmesteren har en løsning for et miljøproblem. Dette er en utvikling vi i Ungt Entreprenørskap jobber aktivt for og ønsker velkommen, sier Nykkelmo.

Kronprins med interesse for gründerskap
Det har lenge vært kjent at Kronprinsen har en særskilt interesse for gründerskap, og han har ved flere anledninger vært involvert i Ungt Entreprenørskaps aktiviteter.
   – Det er Norges fremtid som har vært samlet på Lillestrøm disse to dagene. De som har kvalifisert seg til NM, har jobbet hardt, og de har oppnådd ekstraordinære resultater. Vi er svært takknemlige for at H.K.H. Kronprinsen bidrar til å øke statusen for unge entreprenører, sier Maalfrid Brath, konsernsjef i ManpowerGroup og styreleder i Ungt Entreprenørskap Norge.

Om NM for Ungdomsbedrifter
I to dager i begynnelsen av mai var 76 ungdomsbedrifter med 400 unge entreprenører og 100 jurymedlemmer fra arbeids- og næringsliv i aksjon på NM for Ungdomsbedrifter på Lillestrøm. Det ble delt ut priser i 16 ulike katergorier. Birdsavers UB skal representere Norge i EM i Brüssel i sommer.
 
Kilde: Ungt Entreprenørskap

[Tilbake]

 Makeweb CMS 4.1