Tips redaksjonen
08.06.2015

Nitrogen gir tryggere farse

AGA har levert flytende nitrogen til Ringstad siden mars 2012. Gassen brukes til produksjon av kjøttfarse som skal brukes i pølser og medisterkaker. – Knivene beveger seg i så høy hastighet at de utvikler mye energi. Derfor må de kjøles ned, og til dette fungerer nitrogen perfekt ettersom det ikke reagerer med produktet eller påvirker smaken, forklarer Trond Kjærstad i AGA.

Daglig leder hos Brødrene Ringstad, Kjell Ringstad, er fornøyd med å bruke flytende nitrogen fremfor vannis: – En av de største fordelene er at kjøttfarsen blir ferdig med én gang. For at vi skal kunne levere et trygt produkt, må vi bruke nitrogen, sier Ringstad.
   Ettersom farsen ikke skal overstige 4 grader celsius under produksjonen, fungerer nitrogen best.
   – Temperaturen kan øke opp til mellom 9 og 12 grader under produksjonen, og da må vi få temperaturen ned raskt. Dette kan ikke gjøres med is; da må vi bruke flytende nitrogen i produksjonen, understreker Ringstad. 
   Temperaturen i farsen må justeres avhengig av hva slags type kjøtt som er i maskinen. Dette løses med en egen temperaturføler som er montert på maskinen, og som sørger for riktig mengde nitrogen til enhver tid. – Denne farsemaskinen er konstruert med tanke på gassbruk, forklarer Åge Petter Sandnes, Project Manager, Customer Engineering i AGA, som har bygd installasjonen. – Samtidig har vi sørget for at riktig plassering av rørene gjør at nitrogenet fordeler seg jevnt over farsen, slik at man unngår temperaturforskjeller i produktet, påpeker Sandnes.
   Under høysesongen, mellom august og januar, produserer Ringstad store mengder farse, og produksjonen går på høygir. – I denne perioden er det viktig for oss å ha en leverandør som vi kan stole på, ettersom vi ser for oss en liten økning i produksjonen i tiden fremover, avslutter Ringstad.

[Tilbake]

 Makeweb CMS 4.1