Tips redaksjonen
28.05.2014

Nitrogen gir tryggere farse

AGA har levert flytende nitrogen til Ringstad siden mars 2012. Gassen brukes til produksjon av kjøttfarse, som skal brukes i pølser og medisterkaker. – Knivene beveger seg i så høy hastighet at de utvikler mye energi. Derfor må de kjøles ned, og til dette fungerer nitrogen perfekt ettersom det ikke reagerer med produktet eller påvirker smaken, forklarer Trond Kjærstad i AGA.

 

Daglig leder hos Brødrene Ringstad, Kjell Ringstad, er fornøyd med å bruke flytende nitrogen fremfor vannis: – En av de største fordelene er at kjøttfarsen blir ferdig med en gang. For at vi skal kunne levere et trygt produkt, må vi bruke nitrogen, sier Ringstad.
  Ettersom farsen ikke skal overstige 4 grader celsius under produksjonen, fungerer nitrogen best.
  – Temperaturen kan øke opptil mellom 9 og 12 grader under produksjonen, og da må vi få temperaturen ned raskt. Dette kan ikke gjøres med is, da må vi bruke flytende nitrogen i produksjonen, understreker Ringstad.  
  Temperaturen i farsen må justeres avhengig av hva slags type kjøtt som er i maskinen. Dette løses med en egen temperaturføler som er montert på maskinen, og som sørger for riktig mengde nitrogen til enhver tid. – Denne farsemaskinen er konstruert med tanke på gassbruk, forklarer Åge Petter Sandnes, Project Manager, Customer Engineering i AGA, som har bygd installasjonen. – Samtidig har vi sørget for at riktig plassering av rørene sørger for at nitrogenet fordeler seg jevnt over farsen slik at man unngår temperaturforskjeller i produktet, påpeker Sandnes.
  Under høysesongen mellom august og januar produserer Ringstad store mengder farse, og produksjonen går på høygir. – I denne perioden er det viktig for oss å ha en leverandør som vi kan stole på ettersom vi ser for oss en liten økning i produksjonen i tiden fremover, avslutter Ringstad.

[Tilbake]

 Makeweb CMS 4.1