Tips redaksjonen
02.01.2014

Nesten ingen har digital kompetanse

Det hjelper ikke å kunne bruke en datamaskin, hvis du ikke vet hvordan du skal utnytte den nye teknologien.

– Med informasjonsteknologi kan vi forandre verden, men da må vi først lære oss å utnytte den. Det gjør vi ikke i tilstrekkelig grad i dag, sier professor Kai Olsen ved Høgskolen i Molde.
   Han mener at selv om de aller fleste vet hvordan de kan bruke informasjonsteknologi (IT), forstår de ikke hvordan de kan utnytte den.
 
 I boka How Information Technology Is Conquering the World: Workplace, Private Life, and Society forsøker han å se sammenhengen, både i bredde og utvikling, fra tidlig morgen fram til i dag.

Må tenke nytt
– IT har erobret verden. IT influerer absolutt alt – jobb, fritid, hva det måtte være. Det er ikke et sted der IT ikke har stor betydning, sier professoren.
   Professoren sier det er først når samfunnet begynner å tenke nytt at vi vil få den fulle effekten av IT.
  
I dag bruker vi IT på en altfor konservativ måte. Det holder ikke å gjøre de samme oppgavene med et nytt verktøy, vi må finne smartere måter å gjøre de på.
   – Mange bedrifter kunne gjort det mye bedre med større forståelse for IT. Se på nettsidene til bankene. De er håpløse og primitive. Til og med nettbankene som stort sett virker som de ikke skal tilby meg noe annet enn det Postbanken gjorde på 70-tallet.
   – Det er ingen annen forskjell enn at de har flyttet fra papir til nettet. Med mer IT-kompetanse ville de innsett at her er det mye å hente. Vi baserer oss på gamle systemer og forsøker og IT-fisere disse, uten å tenke nytt, sier Olsen.
 
 Han peker på at det for eksempel er blitt mye enklere å søke om boliglån. Bankene har laget verktøy som kjapt viser om du kan få lån med dem eller ikke. – Dette viser litt av potensialet som er der, sier han.

Lav IT-kompetanse i bedrifter
Næringslivet slipper heller ikke unna:
   – Jeg mener at mange bedrifter kunne gjort det mye bedre med tilgang til høy IT-kompetanse. Industrien har enormt potensial for å kunne utnytte IT, men da må de forstå hvordan de skal kunne utnytte mulighetene.
   – Etter en uke i en hvilken som helst bedrift skal jeg klare å finne muligheter for store besparelser, sier professoren.

Kilde: forskning.no

[Tilbake]

 Makeweb CMS 4.1