Tips redaksjonen
23.11.2017

NCC skal forsterke bro med ny metode

En helt ny metode tas i bruk når NCC i november går i gang med å forsterke Osstrupen bro på fv. 542 sør for Florø i Sogn og Fjordane.

Den 198 meter lange broen fra 1976 har etter 40 års tjeneste bøyd seg ned i midten av brobuen. For å stoppe denne nedbøyingen trenger brokonstruksjonen nå å forsterkes, i tillegg til at broen skal løftes noe. Prosjektet har en verdi på 36,8 millioner kroner.
   – Vi gleder oss til å gå i gang med jobben. Dette er et unikt og utfordrende prosjekt, der vi tar i bruk en forsterkningsmetode som ikke er brukt tidligere, sier Henning Simonsen som er NCCs distriktssjef i Vest-Norge.
   Metoden som skal brukes, er oppspenning av to stålrør inne i broen, som jekkes fra hver ende mot broens balastkasse. Rørene har en diameter på 60 centimeter, og samlet vekt er 144 tonn. Rørene festes med stålrammer med varierende mellomrom i underdelen av broen.
   – Dette oppdraget passer oss svært godt. Vår prosjektleder Tore Årberg har lang og tung erfaring med anleggsoppdrag i distriktet. I høst avslutter også NCC tre oppdrag i nærområdet, blant annet ved Svelgen kraftverk, et bekkeinntak i Mel og en bro på Fjordbase.

Vurderes for lignende broer
Broavdelingen i Vegdirektoratet har prosjektert forsterkningen av Osstrupen bro, og prosjektet utføres på oppdrag for Statens vegvesen region Vest.
   – Dersom prosjektet går som forventet, kan det bli aktuelt å bruke denne metoden for å stramme opp andre broer av lignende type der det er oppstått behov for å forsterke konstruksjonen, sier byggleder Sjur Lauvdal i Statens vegvesen.
   I tillegg til oppspenning skal fugen i senter av broen skiftes, og det skal legges fuktisolering og nytt slitelag på broens veibane. Arbeidet skal etter planen være ferdigstilt 30. november 2018.

[Tilbake]

 Makeweb CMS 4.1