Tips redaksjonen
09.12.2016

Modulær konstruksjon kan gi både høy kvalitet og hurtighet

I motsetning til vanlige antakelser kan konstruksjonsprosessen for industrielle trekonstruksjoner både gi høy kvalitet og være hurtig. Fordelene med modulær konstruksjon er klare: treelementer med nøyaktige dimensjoner kan hjelpe til å forbedre både konstruksjonsprosessen og samarbeidet mellom partene.  

Prefabrikkerte treelementer muliggjør rask, effektiv og enkel konstruksjon uten redusert kvalitet. Rapporter om fordelene med en slik smidig tilnærming er overbevisende: I en studie av bedrifter som har benyttet smidige konstruksjonsmetoder, rapporter 84 prosent høyere kvalitet i konstruksjonen, og 80 prosent opplevde større kundetilfredshet. 1
   – En mer effektiv tilnærming til bygningskonstruksjon er nødvendig, da antallet mennesker i verden som trenger bolig, vokser i en rate på 90 000 per dag. På den andre siden tjener rådgiverfirmaer på kortere konstruksjonstider, da flere prosjekter kan håndteres per rådgiver per år, påpeker Matti Kuittinen, arkitekt og forsker ved Aalto-universitetet.
   De tidlige operative stadiene til et prosjekt er de der mesteparten av kvaliteten og verdien av prosjektet kan sikres eller gå tapt.
   – Hyppig er det behov for en svært rask utførelse på grunn av begrenset plass eller andre begrensninger på arbeidsstedet. Lettheten til tre har vært en avgjørende faktor for oss ved valg av treelementer i slike utfordrende situasjoner, forklarer arkitekt Fabienne Bulle fra Fabienne Bulle architecte & associés.
 
Konstruktørens aktiva: de nøyaktige dimensjonene til Kerto LVL
Når man øker hastigheten på konstruksjonen, må man utvise spesiell omtanke på kvalitet. For mye hastverk leder for ofte til konstruksjonsfeil, som kan være en betydelig kilde til forsinkelser byggeplassen.
   Konstruksjonsprodukter i tre, som Kerto LVL (laminert finert tømmer), har større dimensjonal nøyaktighet enn materialer som betong eller stål, der man må ta hensyn til temperatur. For konstruktøren betyr dette at å benytte treelementer gir en stor forskjell ved strømlinjeforming av konstruksjonsprosessen, slik at den blir raskere uten at det går ut over kvaliteten.
   – Som arkitekt setter jeg pris på de tekniske og konstruksjonsmessige kvalitetene Kerto gir. I likhet med søm, gir de rom for absolutte innovative formkutting, sier Bulle.
 
Muliggjør en rask og problemfri modulær konstruksjonsprosess
Konstruksjon med tre trenger ikke å være en arbeids- og tidkrevende prosess. Tekniske fordeler, som bygningsinformasjonsmodellering (BIM), hjelper til å forbedre konstruksjonsprosessen.
   En utilstrekkelig informasjonsflyt mellom klient, entreprenør og forskjellige rådgiverselskaper som samarbeider på samme prosjekt, kan også skape problemer.
   – En måte å oppnå enklere interaksjon på er benytte prefabrikkering, også i konstruksjonen. I stedet for å utvikle konstruksjoner fra bunnen hver gang kan man bruke forkonstruerte elementer. Dette muliggjør enklere samarbeid, gir raskere konstruksjonsprosess og eliminerer feil, sier Matti Kuittinen.

[Tilbake]

 Makeweb CMS 4.1