Tips redaksjonen
20.07.2015

Mobotix overvåker tyske elefanter

Kamerasystemer fra Mobotix overvåker et nytt 8000 kvadratmeter stort elefantanlegg i den tyske dyrehagen Opel-Zoo døgnet rundt. Mobotix’ innovative teknologi gjør det mulig å overvåke anlegget fra alle vinkler og lar de ansatte i dyrehagen komme enda tettere på de store dyrene.

De enorme innhegningene og anleggene i Opel-Zoo i tyske Kronberg er hjem for cirka 1500 dyr fordelt på 27 hektar land. Mer enn 200 dyrearter er representert i dyrehagen. Blant disse er de afrikanske elefantene, som er et av dyrehagens store trekkplaster.
   I 2013 flyttet elefantene inn i dyrehagens til nå mest ambisiøse anlegg. Med sine 8000 kvadratmeter fordelt på en stor innendørs elefantgård, romslige individuelle båser og flere utendørsarealer har anleggets fire beboere med snabel gode muligheter til å være sammen, men de kan samtidig trekke seg tilbake og være alene når de har behov for det.

Færre kameraer – fullstendig overvåkning
I byggingen av anlegget har både elefantenes trivsel og områdets sikkerhet vært en prioritet – og her spiller overvåking en avgjørende rolle:
   – Det er svært viktig at vi hele tiden vet nøyaktig hvor hver enkelt elefant befinner seg, hvilke porter som er åpne, og hvilke som må være lukket, forteller Thomas Kauffels, direktør i Opel-Zoo.
   Planen var opprinnelig å installere en rekke kameraer med panorerings og -vippefunksjon i elefantanlegget, men sammen med installasjonspartneren Encom Consulting kom Opel-Zoo frem til at det ikke var en optimal løsning. Det ville kreve et større antall kameraer uten å gi samme overvåkingskvalitet.
   Valget falt derfor på kamerasystemer fra Mobotix. Takket være selskapets innovative teknologi overvåkes alle kroker og kriker av anlegget nå natt og dag – med færre kameraer enn opprinnelig planlagt.

Kameraer som kikker rundt hjørner
Sammen med Encom Consulting besluttet Opel-Zoo å installere Mobotix FlexMount- og AllroundDual-kameraer hos elefantene.
   Elefantanlegget omfatter en sirkulær korridor som kan være utfordrende å overvåke, men med Mobotix FlexMount-kameraer overvåkes de intrikate gangene uten problemer.
   FlexMount er et fleksibelt kamerasystem med to hemisfæriske linser som er koblet på det samme kamerahuset via en to meter lang kabel. Fordi tvillingsensormodulene kan plasseres uavhengig av hverandre, kan kameraet «kikke rundt hjørner». Det betyr at dyrepasserne alltid vet om en elefant oppholder seg i en tilstøtende korridor før de går inn.
   Med FlexMount-kameraer kreves det bare tre kameraer for å ha oversikt over de i alt tolv forskjellige synsvinklene som er nødvendig for å overvåke hele korridorområdet.
   Hver sensormodul består av både en dag- og en nattlinse, og kameraet skifter automatisk til den modulen som passer best til lysnivået. Det betyr at de ansatte i dyrehagen alltid får best mulig bilder av dyrene, døgnet rundt.

I øyehøyde med elefantene
Elefanter er svært nysgjerrige dyr som inspiserer alt omkring seg omhyggelig. En elefants snabel kan veie inntil 200 kg, og derfor må de fleste kamerasystemer plasseres utenfor rekkevidde, så de ikke blir utsatt for dask fra en undersøkende elefantsnabel.
   Men FlexMount-kameraene er en god løsning, for sensormodulene er svært små og diskrete, og de kan enkelt plasseres i en lavere høyde enn selve kamerahuset. Det betyr at Opel-Zoo nå kan komme helt tett på elefantene uten å risikere verken helse eller teknisk utstyr.
   Foruten FlexMount-kameraene overvåkes anleggets åpne arealer ved hjelp av Mobotix AllroundDual-kameraer, som med to uavhengige bildesensorer og 180-graders panoramafunksjon sikrer fullstendig oversikt. På den måten kan de ansatte i dyrehagen observere nøyaktig hvordan elefantene krysser anlegget, hvilke ruter de velger, og når de kommuniserer med hverandre.

[Tilbake]

 Makeweb CMS 4.1