Tips redaksjonen
11.03.2014

Mindre forurensning i soverommet gjør eldre sunnere

Små partikler kan påvirke hjerte og lunger hos eldre mennesker, og et filter på soverommet hjelpe på helsen i forurensede hjem.

En maskin som filtrerer luften i hjemmet, kan fjerne opptil halvparten av de små partiklene som trolig er skadelige for lunger, blodårer og hjerte. Det viser et nytt doktorgradsprosjekt som Gabriela Karottki fra Københavns Universitet står bak. I studien gikk det fram at de eldre som hadde det største fallet i mengden av partikler i soverommet, hadde en klar forbedring av karfunksjon.
  – Her kunne vi se at de eldre hadde en klart forbedret karfunksjon allerede etter to dager, men generelt var antallet forurensende partikler ikke særlig høyt, og effekten hadde kanskje vært større i mer forurensede hjem, sier Karottki.
  Det var ikke så stor forskjell på helsen hos de eldre da luften i hjemmet ble filtrert. Likevel mener forskerne at små partikler i hjemmet kan være skadelige i for store mengder.
  – Vi har en hypotese om at de små partiklene blant annet påvirker elastisiteten i de små blodkarene, slik at hjertet må pumpe hardere, og det er større risiko for åreforkalking og høyt blodtrykk, særlig hos eldre, sier Karottki.

Kilde: forskning.no

[Tilbake]

 Makeweb CMS 4.1