Tips redaksjonen
04.01.2016

Miljøriktig LED-belysning gir mye lys og varme

Familien Sætra og Holth har rehabilitert en eldre eiendom på Brantenborg i Åmot som ligger i Modum kommune. Moderne interiør- og eksteriørløsninger i kombinasjon med energibesparende LED- og styringssystemer, gjør bildet komplett. 

Her kan familien boltre seg i naturvakre omgivelser med tettstedet Åmot og Blaafarveværket som nærmeste nabo.
   – Vi stortrives, sier Marit Holth, som kan fortelle at familien flyttet inn i sin nye bolig i slutten av august. – Noe utearbeid gjenstår før byggeprosjektet blir sluttført, men det er verdt prisen, understreker hun.

Miljøriktige systemer
Det er ikke spart på penger for å heve kvaliteten innvendig og utvendig. Både Sætra og Holth har hatt et bevisst forhold til valg av miljøriktige systemer. Over 50 WarmDim LED downlights fra Unilamp Norden i kombinasjon med xComfort fra Eaton, gjør at lyset fungerer som vanlige glødelamper ved neddimming. – Nå som høsten og vinteren er i anmarsj med mørkere dager, er det spesielt viktig å ha gode lysforhold innendørs. I utearealet skal det monteres LED-pullerter for å fremheve naturomgivelsene og husets egenart. En annen og viktig årsak til valg av LED-armaturer er at de reduserer strømutgiftene med opp mot 80 prosent sammenliknet med konvensjonell belysning. Det er god musikk for våre ører. Med WarmDim kan vi tilpasse lyset til alle årstider, understreker en fornøyd Holth.

Totalrenovert
– WarmDim egner seg like godt for rehabilitering som nybygg. Huset til Sætra og Holth er totalrenovert og fremstår i dag som et nybygg. Alle vegger ble revet ned, og nye føringer og kledninger ble montert. Nå er familien i ferd med å sluttføre uteanlegget med svømmebasseng og LED-utepullerter fra Unilamp, forteller medeier Henrik Østbye Fremgård i Sigdal Elektro, som er utdannet montør og lysdesigner.

Bevisst bruk av lys
Østbye Fremgård hadde ansvaret med å lyssette boligen til Sætra og Holth. Henrik ser på lyssetting med andre briller enn sine konkurrenter.
   – Lysdesign handler om bevisst bruk av lys. Hos Sætra og Holth var oppgaven å designe et godt belysningsanlegg som ga trygge, sikre og gode omgivelser både inn- og utvendig. Sist men ikke minst, valg av riktige LED-armaturer. WarmDim LED downlight fra Unilamp tilfredsstilte alle kriterier for å oppnå riktige lysforhold innendørs. Når armaturene dimmes ned skaper de et harmonisk gulrødt lys, påpeker han.

Ombygd
Sigdal Elektro har bygd om det elektriske anlegget til familien Sætra og Holth på Åmot. Familien har tre sønner i skolepliktig alder, som er aktive fotballspillere på fritiden. Hverdagen er hektisk. Næringsutvikler Ole Johan Sætra er ute av huset klokka 0500 om morgenen, mens sønnene går til skolen klokka 0800 på hverdagene. Kona Marit Holth arbeider som førskolelærer i Åmot kommune. – Etter råd fra Østbye Fremgård valgte vi WarmDim LED downlight, som har høyere fargetemperatur enn vanlig LED-armaturer. Det angrer vi ikke på. Når lyset dimmes ned, bidrar det til å redusere stressnivået og skaper ro i en stresset hverdag, sier Holth. Armaturene er montert i vindfang, stue, TV-stue og bad i 2. etasje.

Næringsutvikling
Ole Johan Sætra har flere prosjekter innenfor næringsutvikling i nærområdet og har benyttet Sigdal Elektro på flere av sine prosjekter. Østbye Fremgård fikk ansvaret med å lysdesigne det elektriske anlegget.
   – Jeg fikk frihet med hensyn til valg av belysning. WarmDim LED downlight fra Unilamp skilte seg klart fra andre LED-armaturer på markedet med den beste lysgjengivelsen, sier Sætra.

Styringssystem
Familien Sætra og Holth har installert det trådløse styringssystemet xComfort fra Eaton. Det gir huset smartere funksjoner, større sikkerhet og økt komfort. xComfort fungerer meget bra sammen med WarmDim LED downlights og dekker familiens lysbehov. 
   – Fordelene med styringssystemet er at det er programmert i henhold til de lysscenariene familien ønsker å ha i hvert enkelt rom. Med nattlys senkes WarmDim ned til 20 prosent av lysstyrken. Mens familien er på jobb, senkes lyset til minimumsnivå. Bare i vindfang og på kjøkken har det et konstant lyspådrag på 20. Når familien kommer hjem, økes det til 60 på kjøkkenet og 50 i stua, sier Østbye Fremgård.

Selskap i vekst
Østbye Fremgård vet hva han snakker om. Han er utdannet elektriker og har tre års lysdesignerutdanning fra Drammen. Det er en viktig balast når han skal rådgi kunder i valg av riktig belysning. For fire år siden etablerte han Sigdal Elektro AS sammen med tre kompanjonger/deleiere. Installatøren har spesialisert seg på nyinstallasjoner og serviceoppdrag til bolig- og hyttemarkedet og mindre spotbelysningsleveranser til butikker. I 2015 regner selskapet med en omsetning på ca. 6 millioner kroner. – Vi opplever en sterk vekst i vårt nærområde Buskerud.

Interiørvennlig teknologi
WarmDim-teknologien gjør at lyset oppfører seg som vanlige glødelamper når de dimmes ned. Elektronikken i LED-lyskilden justerer lysopplevelsen etter hvert som den reguleres. Resultatet er en fargegjengivelse med Ra-indeks 95+ (RA index forteller hvordan farger blir gjengitt av lyset, hvor dagslys/glødepære er utgangspunkt med 100% (RA100). Lysstyrken reguleres med dimmer fra 3000 til 2000K. WarmDim downlight passer utmerket til rehabilitering, sier distriktssjef Kenneth Skretteberg i Unilamp Norden AS. Han legger til at selskapet gir 7 års systemgaranti på WarmDim downlight ved bruk av Unilamps dimmere. – Med dimmere fra xComfort er garantitiden fem år, avslutter han.

[Tilbake]

 Makeweb CMS 4.1