Tips redaksjonen
04.05.2017

Midlertidig markedshall i tre er blitt et iøynefallende landemerke

Den markante, nye bygningen i Stockholms Östermalm er en markedshall bygd som et midlertidig tiltak mens den gamle markedshallen renoveres. Det ingen forventet, var den enorme populariteten denne «trekassen» fikk, og at den ble tildelt Sveriges mest prestisjefylte designutmerkelse.

Den gamle markedshallen, som ble bygd i 1886 i Stockholms Östermalm-distrikt, er berømt for prestisjen den har blant sine lojale kunder. I 2012 stod dette veletablerte treffpunktet i Stockholms fineste distrikt overfor full renovering, og byen inviterte til anbudskonkurranse om dette renoveringsprosjektet. Butikkene som holdt til i markedshallen, måtte flytte ut i noen år.
   Løsningen på denne utfordringen var å sette opp en midlertidig bygning i Metsä Woods Kerto LVL (laminerte finerplater), slik at alt det den gamle markedshallen tilbød, fortsatt ville være tilgjengelig under ett og samme tak mens renoveringen av den gamle hallen pågikk. Etterpå skulle det være lett å ta ned og gjenbruke hallen et annet sted.
 
En 100 prosent midlertidig bygning laget i bærekraftig tre
Arkitektkontoret Tengbom så potensialet i de uvanlige forholdene. Som del av renovasjonsprosjektet designet de et konsept for en midlertidig, modulær trebygning som kunne bygges ved siden av den gamle hallen. Tengbom ønsket å promotere en bærekraftig konstruksjon, og Kerto LVL var det ideelle valget.
   – En standardløsning for en midlertidig bygning ville blitt et telt med aluminiums- og stålramme. Men denne løsningen ville ha kollidert med den prestisjetunge merkevaren markedshallen var. Og det er hva vi trengte å verne om, sa hovedarkitekt Mark Humphreys.
   Den midlertidige markedshallen er blitt en interessant kombinasjon av tre, glass og plast. Det at disse materialene er lette og rimelige, gjør dem til det beste valget for midlertidig bruk. Selv om den arkitektonisk svært avanserte bygningen kan se noe røff ut når man ser nærmere etter, ble formålet med bygningen løst, da disse rimelige materialene klarte å gi et inntrykk av polish og verdi, akkurat som nabolaget. 
 
Innovative og brannsikre bæreløsninger med Kerto LVL
Taket i bygningen består av limtresøyler og Kerto LVL-bjelker i en gitterstruktur med en streng utforming, noe som gjør at konstruksjonen virker lett og krever mindre materialer. Taket over gitterstrukturen er kledt i kryssfiner med lydabsorberende isolasjon i trefiber. Akustikken er en av de mest vellykkede elementene i prosjektet.
   Plasten som brukes i bygningen, er multikanalplast som inneholder mange luftlommer, noe som gir materialet svært god isolasjonsverdi. Plastdelene er prefabrikkerte, og de er lufttette, vanntette og naturlig isolerte. Glasset i vinduene er isolerglass.
   Brannbeskyttelsesbehandlingen sikrer at delene i tre i den midlertidige markedshallen er garantert brannsikre. Bjelkene er malt i transparent brannhemmende maling på stedet, og kryssfineren i disker og tak er behandlet på samme måte. Gulvene og søylene er dekket med gipsplater opp til en høyde på tre meter.
 
Midlertidig konstruksjon som er blitt et visuelt fokus
Den midlertidige markedshallen i Östermalm er blitt et klart, lyst, moderne og svært velkomment sted med butikker og restauranter. Her tilbys lengre åpningstider, timer på døgnet som har tiltrukket seg nye besøkende, uten at man har mistet kundene i den vanlige åpningstiden. Så langt har markedshallen hatt over 55 000 besøkende per uke – nesten 100 prosent økning sammenlignet med den gamle hallen.
   Renoveringen av den gamle markedshallen vil bli sluttført i 2018. Stockholm by kan se fram til muligheten til å gjenbruke bygningen på et annet sted, eller de kan selge den - bygningen kan få et nytt liv. 

[Tilbake]

 Makeweb CMS 4.1