Tips redaksjonen
02.01.2018

Arctic Entrepreneur 2018: Vinterens største møteplass

Når dette skrives, er det over 700 personer som har nå meldt seg på vinterens store arrangement for anleggs- og maskinbransjen, Arctic Entrepreneur 2018. Det blir en stor mønstring med rundt 120 utstillere pluss kurs og seminarer i The Qube, Clarion Hotel & Congress Oslo Airport 23.- 25. januar.

Aktuelt seminarprogram
På åpningsdagen 23. januar vil samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen holde et foredrag med tittelen «Økte investeringer og lavere klimautslipp. Hvordan skal entreprenørene tilpasse seg?» Temaet følges opp av vegdirektør Terje Moe Gustavsen. Andre temaer denne dagen er «Nye Veier – starten på en forenklingstrend?», «Mineral- og ressursforvaltning, driftskonsesjoner, klimakonsekvenser», «Kommunesammenslåing betyr harmonisering av regelverk», «Fusjoner og oppkjøp i anleggsbransjen» og «Samarbeid og fellesforetak/joint venture».
   Onsdag 24. januar blir det seminar om bruk av ny teknologi, om anleggsmaskiner og besparelser, om mineralindustrien og om lærlinger og lærebedrifter. Det blir smakebiter fra MEF-skolens kurs og en egen sesjon om vann og avløp. På den siste dagen av Arctic Entrepreneur, torsdag 25. januar, er sprengning temaet, der de besøkende kan få høre på disse foredragene: «DSB møter sprengningsbransjen», «Vern mot roterende deler», «Er sprengningsarbeidet klimaverstingen innen veibygging?», «Merking av sprengstoff i forbindelse med miljøfare», «Hvordan optimalisere sprengning i dagen?», «Sprengstoff i fremtiden – er dynamitt på vei ut?» og «Samarbeid over grensene». Juss er også tema denne dagen.

Ikke bare fag
Arctic Entrepreneur byr også på underholdning og diverse sosiale arrangementer. Onsdag 24. januar har de besøkende anledning til å oppleve humørduoen Team Bachstad i utstillingshallen kl. 15.30 uten at det koster noe. I TV-serien med samme navn har Øystein Bache og Rune Gokstad besøkt ulike deler av verden i utrangerte kjøretøyer, ofte med mål om å levere kjøretøyet til et godt formål.
   På Vinterfesten på Clarion Hotel & Congress Oslo Airport, Luftrommet vil Stian Blipp være konferansier. Stian Blipp er kjent som programleder, sanger, danser og komiker. Starworkers vil levere fartsfylte nummer og kraftfulle vokalprestasjoner. Made in Amerika vil gi et forrykende show med Marianne Aas Hansen og Zelimir. De vil servere amerikanske hits og et flott sceneshow. Marianne Aas Hansen er blant annet kjent fra Showgirls Stjernekamp på NRK. Blant underholderne er også Nils Ingar Aadne, en av Norges mest folkekjære komikere. Mange vil huske ham fra Senkveld med Thomas og Harald gjennom fire sesonger på TV2.

Kåring av årets lærebedrift 2017
MEF ønsker å premiere foretak som i særlig grad har utmerket seg i sitt arbeid med oppfølging av lærlinger og/eller lærekandidater. Dette er første gang en slik pris deles ut på Arctic Entrepreneur.
   MEF håper at prisen kan bidra til å synliggjøre det viktige utdanningsarbeidet som gjøres av næringslivet hver eneste dag, og at den vil inspirere og motivere bransjen som helhet. Jan Opgård AS er den siste nominerte bedriften.
   – Jeg har lært vanvittig mye her. Jeg har fått masse tillit og ansvar, og jeg føler jeg har fått minst fire års erfaring på de knappe to årene jeg har vært her.
   Det sier anleggsmaskinfører Tor Emil Hanssen (21), som i sommer besto fagprøven med meget godt. Læretida hos Alta-bedriften Jan Opgård AS får han ikke fullrost.
   – Jeg har vært innom alt fra knusing og hjullasterkjøring til grøftegraving og doserkjøring med totalstasjon inne i tunnel. Oppfølgingen fra faglig leder Bjørnar Opgård har vært meget god, og jeg har også hatt mye kontakt med opplæringskontoret OKAB, som har vært nyttig for meg, forteller han.
   De nominerte til Årets lærebedrift, i tillegg til Jan Opgård AS, er Hovden Hyttesenter AS, Leif Grimsrud As, Hæhre Entreprenør AS, Rivenes AS og Volda Maskin AS. Prisen deles ut av kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

 Makeweb CMS 4.1