Tips redaksjonen
24.10.2016

Mange vil ta tog fremfor fly

Folk flest godtar at reisen tar noe lenger tid der de kan velge tog fremfor fly, viser ny undersøkelse. Men det finnes en smertegrense.

Seks av ti nordmenn aksepterer å bruke mer tid på reisen ved å ta toget, på strekninger der det går både fly og tog, ifølge en undersøkelse utført av YouGov for Novasol.
   – Hvis tidstapet overstiger to timer, synker andelen til 40 prosent. Når valget av tog medfører at reisetiden øker med mer enn tre timer, vil bare én av fire droppe å fly, sier Pia Buen, Country Manager for Novasol i Norge.
   Selskapet er Europas største utleier av hytter og feriehus, og sender årlig mer enn 55  000 nordmenn på tur. Mange av hyttene i Skandinavia har en beliggenhet som gjør at både bil, tog og fly kan være aktuelle transportmidler for norske feriegjester.
   I undersøkelsen oppgir 17 prosent av de spurte at de ikke aksepterer noe tidstap overhodet og vil ikke ta toget hvis det innebærer en forsinkelse. 23 prosent svarer vet ikke.

Total reisetid viktig
Når folk sammenligner alternativer, bør de ta hele reisetiden fra dør til dør med i betraktningen, mener Åge-Christoffer Lundeby, kommunikasjonssjef for NSB Persontog.
   – Togstasjonen er som regel sentralt plassert der folk skal reise fra og til, og man kan gå om bord uten tidkrevende innsjekk og bagasjeinnlevering. Når bare reisetid legges til grunn, gjør dette toget konkurransedyktig på strekninger opp mot fire timers togreise, sier Lundeby.
   Feriereisende som velger tog, legger i tillegg gjerne vekt på å unngå stress og forstyrrende elementer, påpeker han.
   – Turen starter allerede på toget. Den følelsen er det mange passasjerer som setter pris på.

Lavsesong utenlands
I de norske høstferieukene kan kombinasjonen hytteleie og rimeligst mulig transportvalg være ekstra lønnsom, ifølge Pia Buen.
   – Utenfor Norge er det lavsesong i markedet for hytteutleie, så det er stort utbud av feriehus til godt under halv pris. Hvis hytta dessuten ikke er lenger unna enn at man lett kan bruke bil, tog, båt eller buss, kan det bli mye ferie for lite penger.
   Danmark topper Novasols liste over bookinger fra norske hytteturister for høstferien.
   – På de neste plassene følger hjemlandet Norge, Spania og Kroatia, sier Pia Buen.

[Tilbake]

 Makeweb CMS 4.1