Tips redaksjonen
20.01.2016

Lyspris til Østbanehallen, Høvik stasjon og SunBell

Både Østbanehallen, Høvik stasjon og SunBell ble vinnere under prisutdelingen på DogA 2. desember.

Østbanehallen
Østbanehallen ble for ikke så lenge siden presentert i ny drakt, og ble i begynnelsen av desember tildelt Norsk Lyspris for «Beste innendørsprosjekt» i 2015.
   ÅF Lighting har utformet et belysningskonsept som respekterer den gamle Østbanehallen i Oslo sitt originale arkitektoniske uttrykk. Juryen mener at dette er et prosjekt som viser hva god lysdesign kan gjøre for et område, rom eller bygg og skape en helhetlig visuell opplevelse. Lysdesigner har lagt vekt på at grunnbelysningen ikke skal gjøre for mye ut av seg, men heller la de andre estetiske kvalitetene i hallen tre frem.
   «Pixelveggen er en sterk identitetsskaper for Østbanehallen og er med på å manifestere Østbanehallen som en viktig møteplass og et inkluderende byrom, ikke bare som et transittsted på vei fra A til B,» heter det i jurybegrunnelsen.   

Høvik stasjon
Beste utendørsprosjekt ble tildelt Høvik stasjon i Bærum, som hedres for sitt arbeid med å kombinere strenge funksjons- og vedlikeholdskrav i samferdselssektoren med estetikk og visuell komfort. Lysdesignen er utformet av Halvor Næss Belysningsdesigner AS, som kan fortelle at det i prosessen er lagt vekt på at funksjon, estetikk og visuell komfort skulle smelte sammen til å bli den gode løsningen.
   «Her har lysdesigner klart å skape et lysanlegg som bidrar til en god visuell estetisk opplevelse, der lys og arkitektur spiller på lag og forsterker hverandre, samtidig som anlegget oppfyller de strenge lys- og funksjonskravene som stilles til en togstasjon,» heter det i jurybegrunnelsen.
   Planleggingen av belysningen på Høvik stasjon ble påbegynt allerede i 2011, og det ble tidlig i prosessen valgt å gå for en 100 prosent LED-løsning. Lysdesignen er utformet av Halvor Næss Belysningsdesigner AS, som kan fortelle at det i prosessen er lagt vekt på at funksjon, estetikk og visuell komfort skulle smelte sammen til å bli den gode løsningen.

SubBell
Bright Products og K8 Industridesign vant prisen «Åpen klasse» med solcellelampen SunBell, som er designet for de 1,3 milliarder menneskene i verden som lever uten strøm. SunBell er designet av Bright Products og K8 Industridesign AS.
   «SunBell gir lys og verdighet til dem som trenger det mest og er en merkevare med sterke sosiale og miljømessige kvaliteter. Arbeidet til designerne i Bright Products og K8 Industridesign vitner om et stort sosialt engasjement og en god forståelse av den tøffe virkeligheten alt for mange mennesker lever i hver dag,» heter det i jurybegrunnelsen.
   Produktets smarte, enkle og bærekraftige design er både en solcellerevet LED-lampe og telefonlader og kan lyse i opptil hundre timer.

Foto: Thomasz Majewski 

[Tilbake]

 Makeweb CMS 4.1