Tips redaksjonen
04.06.2016

Løser båttyverier med Facebook

Svensk politi har suksess med å bruke Facebook i jakten på stjålne båter.

Slik så det ut etter at motortyver var på ferde natt til 30. mai i Ljungskile en time sør for Strömstad. Tyvene kappet kjettinger og tok båtene til land, der motorene ble tatt av. (Foto: Polisen Båtsamverkan Väst)

Facebook-siden ”Polisen Båtsamverkan Väst” har over 9000 følgere og drives av politiet på den ”norske delen” av svenskekysten. Her legger sidens medlemmer ut bilder av båter som er stjålet og funn av båter med ukjent eier. Politiet legger ut fortløpende oversikter over den siste tidens tyveri av båter og båtmotorer.
   – Facebook har blitt en vellykket måte å nå ut med budskap på. Vi har etter hvert mange saker der tyvgods og eier er blitt gjenforent, alt fra 4 hk båtmotorer til en båt verdt 1,7 millioner kroner, sier politiinspektør Thomas Andersson i region Väst politidistrikt. 
   Utreder Jørn Jensen i If Skadeforsikring mener Facebook kan være en nyttig metode.
   – Det er nesten alltid noen som har sett eller vet noe når en båt eller båtmotor er stjålet. Sosiale medier kan være en effektiv kanal i jakten på stjålne båter. Blir informasjonen raskt tilgjengelig, øker muligheten for å hindre at tyvgodset finner veien ut av landet, sier Jørn Jensen i If. 
   Båtinteresserte tipser gjerne andre båtinteresserte, også de som ikke på Facebook. – Et tips på en side med 9000 følgere kan derfor fort innebære at minst 50 000 oppmerksomme øyne ser etter en stjålet båt, sier den erfarne If-utrederen.

God effekt
I mai startet båttyveriene for alvor i Norge. De første skjer allerede før båtene kommer på sjøen.
   – Forebyggende tiltak er fortsatt det viktigste en båteier gjør for å forhindre båttyverier. Sosiale medier er en god arena også for det arbeidet, som for eksempel å understreke igjen og igjen hvor viktig det er med tilsyn av båten, sier Jensen.
   If gjentar også hvor viktig det er å merke båtens skrog og påhengsmotormotor og å sikre motoren med lås og bolt. Det er også svært viktig at ha farkosten registrert i Småbåtregisteret.
   Mens tyveriene av båtmotorer i Sverige har økt med 28 prosent hittil i år, har de i region Väst politidistrikt sunket.
   – Der båteiere er aktive nabovakter, opphører også de fleste tyveriene. De ser etter hverandres båter, tipser hverandre om mistenkelig oppførsel, om folk som spaner og tar bilder, og om andre forhold som ikke kvalifiserer til politivarsling, sier Thomas Andersson.

Ikke i Norge
Norsk politi bruker Twitter som informasjonskanal om pågående hendelser. De fleste politidistriktene er også på Facebook, men foreløpig ikke som en kanal for å etterlyse båter.
   – Det er lett å sette i gang en slik side, men det krever også tett oppfølging så ikke uskyldige henges ut. Informasjon om kriminelle forhold og personer skal til politiet, ikke offentliggjøres på Facebook, sier Jørn Jensen i If.
   Båtfolk i hopetall går dugnadsvakter nattestid i båthavner. Større motorbåtklubber og marinaer har gjerne organisert vaktholdet gjennom vaktselskap.
– Vi oppfordrer også politiet til å inkludere den lokale båthavna i sine patruljeringsrunder, sier Jensen.   

Kilde: Newswire

[Tilbake]

 Makeweb CMS 4.1