Tips redaksjonen
20.07.2015

Lokalmatbonanza i Østfold

– I kampen om å bli landets ledende matregion er dette hedersdrysset et kvantesprang for Østfold, sa adm. dir. i Matmerk, Nina Sundqvist, da unike smaker fra Østfold ble hyllet med Spesialitet-merket på Dyre gård i mai.

Ferskpresset Eple- og Gulrotjuice fra Dyre Gård, Gårdsis Vanilje og Krokan fra Bamsrudlåven og Coop Gullbygg Byggrynsgrøt og Middagsbygg laget på Duga byggkorn fikk tildelt Spesialitet-merket for sine unike smaker. Stolte ordførere fra tre kommuner, som alle heier på den lokale maten, delte ut merkene til sine lokale smakshelter.
   Landbruksdirektøren i Østfold, Nina Glomsrud Saxsrud, var også til stede under utdelingen. –Vi har et hårete mål om at Østfold skal bli den sterkeste matregionen i landet. Det arbeidet dere produsenter gjør, gir oss gode historier å fortelle, og sammen kan vi virkelig løfte vår region som mataktør. Jeg vil gi dere alle varme gratulasjoner på vegne av fylkesmannen. Spesialitet er et merke dere kan være veldig stolte av.

Eple- og Gulrotjuice
Eple- og Gulrotjuice fra Dyre Gård er ferskpresset av 80 prosent økologiske epler fra Dyre gård og 20 prosent økologisk gulrot fra en utvalgt produsent i Rygge. Dyre gård har kontroll på hele produksjonsprosessen fra råvare til tapping på flaske i egne produksjonslokaler på gården, og juicen inneholder ingen tilsetningsstoffer. Smaken er aromatisk med en fin balanse av eple og gulrot, syre og sødme.
   Dyrkingen av epler og gulrot foregår på raet ned mot Oslofjorden i Rygge kommune, der klima og jordsmonn er gunstig for dyrking av frukt og grønnsaker. Dyre gård er en nystartet produsent av eplemost. De satser på økologisk produksjon av epler i større skala sammen med to andre produsenter i samme område.

Gårdsis fra Bamsrudlåven
Gårdsis fra Bamsrudlåven er en egenutviklet is med basis i gårdens egne egg og fersk rå melk fra nabogårder i Mysen. Det brukes en høy andel ferske eggeplommer i isen, noe som gir den en fin og naturlig gulfarge og en smak som minner om hjemmelaget iskrem. Isen er inspirert av italiensk gelato og basert på melk i stedet for fløte, noe som gir en lettere munnfølelse og lavere fettinnhold.

Coop Gullbygg Byggrynsgrøt og Middagsbygg
Coop Gullbygg Byggrynsgrøt og Middagsbygg er laget på Duga nakenbygg, en unik kornsort som dyrkes av utvalgte bønder i Østfold og foredles av Coop. Duga nakenbygg har et høyere innhold av kostfiber med gunstig helseeffekt og en søtere smak enn vanlig bygg. Byggkornet poleres på en ekstra skånsom måte for å beholde det høye innholdet av fiber.
   Middagsbygg og byggrynsgrøt av Duga byggkorn er sunne og gode produkter med tydelig opprinnelse fra Østfold.

[Tilbake]

 Makeweb CMS 4.1