Tips redaksjonen
18.04.2017

Lisensavtale med stor verdi for Oslo universitetssykehus

Lykkes Kalle Malmberg og partneren med sin tilnærming, så er det mildt sagt revolusjonerende. Immunterapimedisiner mot kreft er svært kostbare, men denne tilnærmingen vil være mye billigere og ikke minst mye enklere å utvikle og gi til kreftpasienter.

– Fate Therapeutics har dessuten utviklet en metode som gjør at drepercellen som forskerne utvikler, ikke vil oppfattes som fremmed av kroppen og kan da forhåpentlig brukes på de fleste kreftpasienter, sier Ole Kristian Hjelstuen, leder av Inven2.
   Inven2 har på vegne av Oslo universitetssykehus framforhandlet en avtale med amerikanske Fate Therapeutics. Avtalen innebærer at Malmberg sammen med selskapet og et knippe toppforskere skal bruke de neste to årene på å etablere NK-celleterapien så bra at den kan testes ut i mennesker.
   – Dette er slik vi ser det en veldig god avtale. Den sikrer Malmberg og sykehuset seks millioner nå som forskningssamarbeidet starter og ikke minst flere hundre millioner kroner om dette blir tatt helt til markedet og kommer kreftpasienter til gode, hjelstuen.
   Toppledelsen i Fate Therapeutics var i Norge 16. og 17. februar for et kick-off av samarbeidet.

– Utrolig mulighet
Immunterapi mot kreft handler om å få kroppens eget immunforsvar til å bekjempe kreften selv. Kreftcellene har utviklet en rekke mekaniser for å dukke under radaren til immunforsvaret på. Naturlige drepeceller, NK-celler etter engelske Natural Killer Cells, er én celletype som utgjør immunforsvaret, og som har i oppdrag å ta ut fremmede og skadelige substanser.
   – Vi har allerede utviklet en såkalt plattformteknologi som kan selektere og forbedre NK-celler. Sammen med Fate kan vi nå ta skrittet helt ut med å lage store mengder NK-celler som er tilpasset pasientens kreft, forklarer Malmberg.
   Han er selv opprinnelig svensk og har forsket sammen med nestorene innenfor NK-celleforskning på Karolinska Institutet. De siste fem årene har han imidlertid forsket i Norge ved Avdeling for kreftimmunterapi.
   Fate Therapeutics har satt sammen et drømmelag av forskere som skal utvikle den skreddersydde drepercellen sammen med sine norske og svenske kollegaer.

[Tilbake]

 Makeweb CMS 4.1