Tips redaksjonen
01.05.2016

Leverer kraftdistribusjon til batterihybridferge for Torghatten

ABB vil levere kraftsystemet til hydridfergen som Torghatten Trafikkselskap regner med å benytte på Helgeland fra våren 2017.

Bilfergen opereres som batterihybrid og er forberedt for å øke batterikapasiteten til full- eller hybridbatteridrift med lading fra land. Leveransen er enda en suksess for ABB i Nord-Europa, der direktiver gjør at rederier ser på grønne løsninger.
   – Dette er nok et eksempel på hvordan ABB er i forkant på energilagringsløsninger for skipsindustrien. Rederier ser at ABB har investert ressurser for å levere pålitelige og fleksible kraftforsyningssystemer for elektriske fartøyer, sier Sindre Sætre, direktør for ABBs marinevirksomhet i Norge.
   ABB leverer også kraftsystemet til den ikoniske Seasight hybridfergen som skal cruise nærmest lydløst på verdensarven Nærøyfjorden fra sommeren 2016.

Onboard DC Grid
ABBs Onboard DC Grid utgjør kjernen i kraftdistribusjonssystemet. Det er en modulær plattform som bruker likestrøm for å distribuere kraft fra energikildene til tekniske forbrukere, for eksempel fremdriftssystemet. Løsningen forenkler integrasjon av energilagring, i dette tilfellet to 270 kWh-batteripakker, som gjør at dieselmotorene kan kjøres mer effektivt. Dette bidrar til signifikante energi- og utslippsreduksjoner.

«Peak-shaving»
Batteriene vil benyttes til såkalt «peak-shaving», det vil si at de tar opp effekttoppene og gjør at generatorene kan arbeide på en mer optimal måte. Torghatten Trafikkselskap har mulighet til å utvide med seksten batteripakker og landstrømstilkobling på en smidig måte for helelektrisk drift.

Dagens og fremtidens teknologi
– Energilagring har vært et av de viktigste områdene for våre forsknings- og utviklingsingeniører. Batterier vil spille en viktig rolle for flere fartøystyper og er både dagens og fremtidens teknologi, forteller Sætre.
   ABBs kraftdistribusjonssystem er en del av det totale elektriske systemet som leveres av Acel. Den såkalte MM63 bilfergen er designet av Multi Maritime og bygges av Fiskerstrand Verft utenfor Ålesund. Kapasiteten blir 60 biler og rundt 250 passasjerer.

[Tilbake]

 Makeweb CMS 4.1