Meny
11.03.2015

Kuler kan få mer olje ut av reservoarene

De gode, gamle ugelstadkulene får nytt liv i neste generasjon LCD-skjermer og til å drive ut mer olje fra reservoarene.

– I USA og Canada har de jobbet lenge med nanoteknologi i petroleumsindustrien, men i Norge er dette et relativt nytt forskingsfelt. Jeg håper vi skal ta dem igjen, og jeg tror vi kan bli verdensledende på dette området innen ti års tid. Det skal vi klare først og fremst ved å utvikle enklere og mer effektive metoder og gjøre de tilgjengelige for industrien, sier Jianying He.
   Ho forsker på polymere partikler, på de såkalte ugelstadkulene. Et av prosjektene hennes er å videreutvikle kulene til bruk i neste generasjon LCD-skjermer.

Billigere og miljøvennlig
– Vi gir kuler med polymerkjerne et tynt metallbelegg utenpå slik at de kan lede strøm. Dermed kan de erstatte de mikroskopiske metallkulene som brukes i LCD-skjermer nå. Det blir både billigere og mer miljøvennlig. Vi sparer metall; de blir mellom annet blyfrie, sier He.
   I én og samme LCD-skjerm er det behov for mange typer kuler, med ulike egenskaper. På nanomekanisk lab kan de teste ut ulike oppskrifter for å finne de kulene som egner seg best på forskjellige bruksområder. I tillegg bruker de datasimuleringer.
   – Vi arbeider nært med industrien og hjelper dem med å utvikle ny teknologi. Vi kan skreddersy kuler til ulik bruk, sier He.

Drive ut olje
He leder også et større forskingsprosjekt om bruk av skreddersydde nanopartikler for å få ut mer av oljen i oljefeltene. Dette forskingsarbeidet tar til for alvor til sommeren.
   Norge har den høyeste utvinningsgraden i verden. Likevel blir om lag halvparten av oljen liggende igjen i reservoarene. Nå bruker industrien vann eller CO2 for å presse ut mest mulig, men de får nesten like mye vann ut som de pøser inn. Ved å bruke nanopartikler i vannet kan det endre overflateforholdet mellom stein og olje, og dermed kan man drive ut mer olje, sier He, og sammenligner med oppvaskmiddel i vaskevannsfatet: Det påverkar overflaten på de skitne tallerkenene og gjør det lettere å få av fettet.
   Utgangspunktet er de gode, gamle ugelstadkulene. En metode er å gi kulene en overflate som gjør at de snurrer rundt som hjul, og dermed driver oljen framover. En annen metode er å bruke kuler med ladet overflate, slik at de kan gli inn mellom oljen og bergarten i reservoaret.
   Prosjektet er støttet av Forskingsrådets to store program for petroleum og nanoteknologi.
   Dei små kulene kan gi store inntekter. – For hver prosent vi øker utvinningsgraden i oljefeltene, øker inntektene med 300 milliarder kroner.

Mer nyttig undervisning i Norge
He er født nordøst i Kina, i en region med hardt klima, der det kunne bli 35 til 40 minusgrader om vinteren. Hun flyttet til Beijing for å studere da hun var 18 år og ble fanget av nanoteknologien. Hun kom til NTNU som doktorgradstipendiat i 2006 og har blitt her siden.
   – Jeg visste svært lite om de nordiske landene da jeg kom hit. Det meste hadde jeg fra eventyr og historier om vikinger. Men jeg kom til et land som var mer preget av høyteknologi enn av vikinger. Hun ble blant annet slått av de store forskjellene i undervisningssystemene mellom Norge og Kina.
   – Før jeg begynte på skolen i Kina, måtte jeg lære å telle til 100 – framlengs og baklengs. Måten de lærer på i skolen i Kina, er nok nyttig for eksamen. Men mer enn halvparten av det jeg har lært, har jeg ikke hatt bruk for. Måten de lærer på her, er mer praktisk og trolig mer nyttig for livet. Vi ser det også på studentene her. De studerer hardt i Kina, men de blir mer kreative i Norge, mener He.

Kilde: NTNU

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no