Meny
08.04.2014

Kronerulling for epleslang

Norge har fått sin første crowdfunding bare for kvinnelige gründere.

Crowdfunding, eller folkefinansiering, begynner å bli stort også i Norge. Du og andre kan bli med i en kronerulling som skal finansiere et produkt eller en tjeneste du ønsker skal bli laget. 
  – Vi vil se mer av denne finansieringsformen fremover. Det er en demokratisk modell som fremmer entreprenørskap og gir forbrukerne større makt, sier Babou Olengha-Aaby hos StartupLab i Oslo, landets største oppstartmiljø for teknologibedrifter.
  Ideer og prototyper presenteres på egne nettportaler, og støttebeløpet bestemmer du selv. Gründerne spiller med åpne kort om kostnader, fremdriftsplaner og produksjonsmetoder. 

Henter andres epler
Nå er det klart for Norges første crowdfundingplattform bare for kvinner, Mums Mean Business. Bedriften Epleslang er blant de som er først ut. Ideen oppsto da barna til gründerne kom stolte hjem etter å ha gått på epleslang i nabohagen.
  Ideen oppsto på Gründerskolen da fire studenter begynte å snakke sammen om uutnyttete ressurser som ofte blir glemt. Hageepler dukket tidlig opp.
  – Det er mange eplehager som aldri høstes. Vi får eplene gratis, og eieren får gratis hjelp til å unngå råtne epler på bakken, sier Anne Dubrau, som er en av gründerne.
  Epleslang ble etablert for to år siden og selger allerede den naturlige eplemosten til flere kafeer og utsalgssteder i Oslo.
  Nå vil de bruke crowdfunding for å vokse.
  – Det er et konsept som vil klare seg godt andre steder i landet også. Folk som eier epletrær har ofte for mye frukt til å kunne spise alt selv, sier Dubrau.
  Arbeidskraften består av mennesker med psykisk funksjonshemming og en arbeidsleder, en modell som skaffet dem prisen ”Årets sosiale entreprenør” i fjor. Prisutdeler og Ferd-eier Johan H. Andresen jr. karakteriserer Epleslang som en bedrift med store muligheter. 
  – Siden vi baserer oss på å plukke frukt gratis i private hager, passet det veldig godt til konseptet også å tilby arbeid til mennesker som ikke har lett å få innpass i det vanlige arbeidslivet, sier Dubrau. 

Menn satser på menn
Fra før av finnes crowdfundingselskaper som Fønd, NewJelly og Funded by me for norske gründere. Nå var det behov for en egen for kvinner.
  – Investorer og banker har tilsynelatende mindre tro på kvinnelige gründere enn mannlige. I europeiske land går bare 20 prosent av den profesjonelle risikokapitalen til kvinnelige entreprenører, sier Babou Olengha-Aaby.
  Hun mener det har mer å gjøre med forskjellige væremåter enn kvaliteten på ideene.
  – Menn er flinkere til å ta sjanser og henvender seg til et investorlaug som stort sett består av menn. Når kvinner ber om finansiering, spør de ofte om for lite penger og snakker lite om skaleringsmuligheter og vekstpotensial, sier hun.
  Omtrent hver fjerde gründer i Norge er kvinne, men de starter ofte mindre bedrifter. De fleste kvinnelige gründere er småbarnsmødre, ifølge SSB, og for å få tiden til å strekke til driver mange av dem butikken hjemmefra over nettet. I det internasjonale forretningslivet kalles de mumpreneurs, eller gründermødre.
  Ambisjonen til Mums Mean Business er å bli verdens ledende crowdfundingplattform for mammagründerne.
  – Vi vil vise investorer at det er mange kvinner der ute med gode ideer. Vi går mye lenger enn andre crowdfundingplattformer, som primært viser fram ideer og produkter. Det som trengs like mye som penger, er kompetent veiledning underveis, fra et nettverk som kjenner til fallgruvene, sier Olengha-Aaby.
  De mest vellykkete selskapene får etter hvert tilgang på en mentor. Olengha-Aaby ønsker å få til et «økosystem» der erfarne gründerkvinner gir mentorhjelp til de som er ferske.
  Gründerne får også hjelp til digital markedsføring og hensiktsmessig bruk av sosiale medier. Gjennom strategisk samarbeid regner Mums Mean Business at regnskapsføring, juss og patentrettigheter også blir en del av støtten om ikke lenge. 

Kilde: Newswire


« Tilbake

 CMS by Makeweb.no