Tips redaksjonen
02.01.2018

Kom effektivt og trygt frem i vintermørket

Vinterens mange kalde og mørke timer krever gode løsninger for at man skal kunne jobbe både effektivt og trygt når man er på farten. For å sørge for trygg bilinnredningen i henhold til arbeidsmiljøloven er det en god idé å investere i kvalitetsbelysning og gode isoleringsløsninger som beskytter både deg og utstyret ditt mot kulde og fukt.

– Håndverkere har travle hverdager. Leting etter verktøy i et mørkt varerom, for å så bare å finne verktøy som har gått tom for batteri i kulda, er hendelser man egentlig ikke har tid til, forteller Ole-Andreas Pettersen, daglig leder for Sortimo Norge, Europas ledende leverandør av bilinnredninger.

Et trygt arbeidsmiljø året rundt
For å sikre effektivitet i vinterhalvåret bruker Sortimo LED-belysning i sine integrerte innredningsløsninger. LED-belysningen oppfyller den såkalte IP54-standarden. LED-serien heter Black Edition og finnes i tre forskjellige størrelser: 10 cm (3,5 W og 330 lumen), 50 cm (7,5 W og 660 lumen) og 100 cm (15 W og 1320 lumen).
   – Lysets farge er på 4000 K og gir et behagelig lys som minner om dagslys. Dessuten takler belysningen både kulde og fukt. Det bidrar til å sikre effektiviteten samt sikkerheten i vinterhalvåret.
   Pettersen forteller videre at på grunn av det lave strømforbruket til LED-belysningen unngår man overbelastning av batteriet selv når det er kaldt.
   – Det lave strømforbruket gjør at man får en effektiv belysning i varerommet året rundt, uansett temperaturer og vær. God belysning skal nettopp sikre at arbeidet som gjøres om vinteren, skal kunne foregå like effektivt og forsvarlig som resten av året.

Unngå fukt i varerommet
I tillegg til effektiv belysning anbefaler Sortimo at man isolerer varebilens varerom. Når man bruker varebilen som sitt mobile verksted og lager, er det best å holde det både lyst og tørt. Men ikke alle løsninger er like gode, understreker Pettersen:
   – Vi har sett flere eksempler på håndverkere som har brukt fuktabsorberende materialer. Det øker risikoen for at fukten holdes inne i varerommet og utvikles til muggsopp, og til syvende og sist rustne verktøy. I stedet bør man velge isoleringsløsninger som beskytter mot kulde og samtidig er fuktavvisende. 
   Hos Sortimo bruker de derfor Aluthermo Quattro, som skal være markedets eneste tynne multirefleksive isoleringssystem, i flere lag med termisk sveisede overflater. Løsningen er bare 10 mm tykk og består av flere lag aluminium og aluminiumsfolie som er behandlet mot oksidering, og som er behandlet med vanntett og brannhemmende polyeten og polyetenskum med bobler av tørr, innesluttet luft.
   – Løsningen danner en nesten ugjennomtrengelig barriere for infrarød varmestråling. Varerommet vil derfor ha en passende temperatur både om sommeren og om vinteren, forteller Ole-Andreas Pettersen.

[Tilbake]

 Makeweb CMS 4.1