Tips redaksjonen
09.12.2015

Klimavennlig glassfasade

Med innglasset balkong skaper du en klimasone som holder kuldegradene ute og fanger sola inne. I tillegg kan utemøblene dine stå ute året rundt.

– Med for eksempel ti minusgrader ute har du gjerne null grader inne på balkongen hvis det ikke blåser. Og når sola dukker opp så det monner i mars, blir det fort varmt inne på balkongen, sier Frode Stensås, daglig leder ved Profil Fasade AS.
   Dermed opptrår balkongen som en buffersone mellom inne- og utemiljøet. Stuevinduene slipper ikke like mye varme ut mot balkongen, sammenlignet med alternativet rett ut mot kuldegradene.
   – En innglasset balkong kan bli det ekstra rommet i leiligheten man ofte savner, sier Stensås.

To forskjellige systemer
Stensås er prosjektleder for Profil Fasades engasjement ved byggeprosjektet Ringve Park på populære Lade i Trondheim, der det har vært en byggeboom de siste årene. Firmaet har utført jobben med montasje av rekkverk og innglassing av balkongene samt utvendige brannvegger- og skiller.
   De har brukt to forskjellige systemer: et foldeglassystem og innglassing med skyvedører.
   – Og her er det valgt å bruke mest mulig glass uten aluminiumsramme rundt. Da blir det ikke bare et værskydd, men også estetisk pent å se på, sier Stensås.
   Profil Fasade har mange oppdrag på denne typen systemer og opplever en konstant etterspørsel. Spesielt enkelte entreprenører og byggherrer ønsker å kle balkongene på sine bygg med glass, når de først har fått erfaring med hvordan det fungerer.
   – Vi monterte glass på balkonger allerede på begynnelsen av 1990-tallet og var kanskje først ute i Trondheim med slike jobber, sier Stensås.

Direkte til byggeplass
Både rekkverk og innglassing produseres i Tyrkia av Windoor AB og fraktes direkte til byggeplass.
   – Det er derfor viktig at forholdene på byggeplass er i samsvar med prosjekteringsunderlaget. Hovedentreprenør, Aasen Bygg AS, har gjort en god jobb, og så langt har alt gått som planlagt, sier Stensås.
   Arkitekturen på Ringve Park, utført av Voll Arkitekter, gjør at blokkene ser ut til å være bygd i et slags kubesystem. Designen et rent og minimalistisk. Første byggetrinn er ferdig, og det fjerde ligger nå ute for salg. Totalt omfatter prosjektet ni boligblokker, som skal stå ferdig i 2017.
   Profil Fasade holder til på Tiller i Trondheim, der de startet sin virksomhet i 1986. I tillegg til å være en stor leverandør av glassfasader er selskapet en av Midt-Norges største leverandører av balkonger for borettslag.

[Tilbake]

 Makeweb CMS 4.1