Tips redaksjonen
07.03.2016

Kebony skaper entusiasme i Kautokeino

Omsorgssenter Kautokeino er et miljøvennlig aldershjem på 1000 kvadratmeter. Det har en spektakulær utsikt over Finnmark og er genialt utformet for å lette tilgjengeligheten for sine innbyggere. Den unike arkitekturen, formet som en hestesko på bare én etasje, gir utsikt fra mange forskjellige vinkler og utelukker problemet eldre beboere vanligvis har med å håndtere trapper. I tillegg oppfyller økohjemmet Norsk Standard NS3700 sine miljøkrav til nasjonale passivhus.

Det miljøvennlige sykehjemmet ble prefabrikkert av Q-haus – en estisk produsent av prefabrikkerte trekonstruksjoner – og transportert hele veien til Kautokeino ved hjelp av 22 lastebiler. Kebony, som er det norske bærekraftige alternativet til tropisk hardtre, ble brukt til selve kledningen på bygningen. Det ble nøye utvalgt for å smelte naturlig sammen med de røffe omgivelsene på toppen av en skråning, samtidig som byggets avrundede struktur også gir et slitesterkt ytre. Andre materialer som brukes for å sikre at sykehjemmet oppfyller passivhuskravene, inkluderer glassullisolasjon og vinduer med trippelglass, som er svært lufttette, noe som er grunnleggende i lavenergibygg.

Ekstreme værforhold
På grunn av den avsidesliggende plasseringen av Kautokeino, nord for polarsirkelen, er aldershjemmet i løpet av vintermånedene utsatt for ekstreme værforhold med temperaturer under 40 minusgrader. Derfor krever fasaden på sykehjemmet et materiale som tåler tøffe forhold. Kebony viste seg å være det perfekte materialet for dette prosjektet. Med sin bærekraftige teknologi forbedrer Kebony egenskapene til ikke-varige treslag og gir treet tilsvarende egenskaper som de beste typer hardtre. Kebony bidrar dermed ikke til avskoging av regnskogen i motsetning til tropiske treslag. Gjennom en bærekraftig prosess impregneres furutre med en biobasert væske, noe som resulterer i sterkt forbedret slitestyrke og utmerket stabilitet i alt treverk fra Kebony. Kebony krever ikke vedlikehold utover vanlig rengjøring og har ingen skadelige effekter på miljøet.

[Tilbake]

 Makeweb CMS 4.1