Tips redaksjonen
25.09.2014

Kalde rigger er big business

Barentshavet er brennhett. Men kulden som møter rigger, skip og plattformer i nord skaper nye utfordringer.

Eller forretningsmuligheter, som OneCo Solutions kaller det. – Vi gjennomførte en stor vinterisering av West Hercules og har også levert til flere nye skip fra Kleven verft. Alle vil være med når industrien inntar Barentshavet, og vi opplever stor pågang i anbudsmarkedet på denne typen arbeid, sier Sveinung Andersen, som er prosjekt-salgssjef for olje og gass i OneCo Solutions. 

Fra støp til moduler
Det handler om å holde gangveier, trapper, nødutganger, helikopterdekk og andre områder fri for is. Samtidig skal alle rør under en viss størrelse ha isolering og varmekabler for å unngå frost og sikre flyt i vann og olje. Uteområder må også bygges inn for å sikre levelige temperaturer for arbeiderne.
  – Det er snakk om betydelige investeringer og omfattende arbeid for et selskap som skal vinterisere en rigg eller fartøy. På West Hercules støpte vi rundt 1100 kvadratmeter gulv med varmekabler. Totalt veide dette over 80 tonn. Nå har vi utviklet moduler med innebygde varmekabler som sparer både arbeid og vekt, og disse er testet mot nye DNV-krav som trådte i kraft 1. april. Systemet er blitt svært godt mottatt i markedet, sier Andersen, som understreker at gode styringssystemer og bra vedlikehold er nøkkelen til å unngå energisløsing når en hel rigg skal varmes opp. 

– Behov for ti rigger
Analyseselskapet Rystad Energy har tidligere anslått at det kan bli behov for opptil ti rigger i Barenshavet fram mot 2020, et anslag som selvsagt er avhengig av at man lykkes med letingen.
 
Blant riggene som allerede er helt eller delvis vinterisert, finner vi Transocean-riggene Barents, Spitsbergen og Polar Pioneer, Seadrills West Hercules, Saipems Scarabeo 8 og Ocean Rigs Leiv Eiriksson og Eirik Raude.
  Men flere vil melde seg på i kampen om riggkontraktene i nord.
  – Vinterisering av nye og eldre rigger et stort og spennende marked. Det samme er vedlikehold av allerede vinteriserte rigger. I tillegg følger supplyfartøyene med der riggene går, så det skaper ytterligere muligheter, sier Andersen. 

Strategisk viktig Grieg-kontrakt
Men det er ikke bare i Barentshavet det er behov for tilført varme. OneCo Solutions er tildelt rammekontrakt for varmekabel-anlegg med Raychem-kabler, termostater og koblingsbokser til Lundins Edvard Grieg-plattform, som skal stå på Utsirahøyden i Nordsjøen.
  – Brorparten av disse leveransene skal til Aker Egersund og Kværner Stord, men det bygges også moduler til plattformen flere andre steder i Europa. Lundin er et selskap i enorm vekst, og denne kontrakten gir oss mange nye kontakter og potensielle kunder. Det er derfor en strategisk viktig avtale for OneCo Solutions, sier Andersen.


[Tilbake]

 Makeweb CMS 4.1