Tips redaksjonen
06.03.2014

Jobber på løpende bånd

Opptil én av to nordmenn hadde ryggplager i løpet av 2013. Vond rygg er en dominerende årsak til sykefravær. Advokat Kristian Foss er én av stadig flere arbeidstakere som vraker kontorstolen for en gåmølle.

Glem den stående arbeidsplassen. Siste nytt for å forebygge sykefravær og holde arbeidstakerne friske og raske er gående arbeidsplasser. Stadig flere bedrifter installerer nå gåmøller under skrivebordene. 
 
 Gåbåndet surrer lydløst hos Gille Advokater i Akersgata i Oslo. Kristian Foss, advokat med IT-rett og kontraktsrett som spesialitet, spiser kilometer mens han tar telefonsamtaler og får unna rutineoppgaver. – Jeg tilbringer mellom to og fem timer på mølla hver dag og merker at jeg har blitt i bedre form. Dessuten føler jeg meg mye kvikkere i hodet på ettermiddagen, forteller Foss.
  Han har tidligere brukt hevepult på grunn av ryggsmerter, men kunne bli litt stiv i korsryggen av å stå stille hele dagen. Et ribbeinsbrudd tidligere i høst betydde pause fra jogging og bandytrening. Samtidig prøvde han tilfeldigvis ut en gåmølle. 
 
– Etter fire uker på mølla er jeg i bedre form enn jeg var før skaden. Jeg føler meg skjerpet og fokusert, og ryggen merker jeg nå ikke noe til. Folk som tilbringer mesteparten av dagen sittende foran skrivebordet, bør prøve en slik mølle under pulten, anbefaler Foss.

Venteliste på gåmøller
Stadig flere arbeidsgivere installerer nå gåmøller for sine ansatte. Hos Bwell, et norsk selskap som driver med helsefremmende arbeid på bedriftsmarkedet, er det venteliste på Kontormølla, en gåmølle tilpasset hevepulter.
  – Etterspørselen etter Kontormølla er solid og økende. Akkurat nå har vi venteliste på levering, siden bestillingene på møllene kommer inn raskere enn produsenten kan levere dem, sier Kathrine Darell Hovland. Hun eier Bwell sammen med Lone Lekang. 
  I andre kvartal 2013 lå sykefraværet blant arbeidstakere i Norge på 6,5 prosent, ifølge Statistisk sentralbyrå. Kvinners sykefravær lå på hele 8,4 prosent. 
  I tidsskriftet til Den norske legeforening kommer det fram at om lag 80 prosent av oss har ryggproblemer i løpet av livet. Opptil 50 prosent kan ha vondt i ryggen i løpet av ett år, mens 15 til 20 prosent har kontinuerlige plager.

Sjefen kommer etter
På kundelisten til de to gründerkvinnene i Bwell finner vi kunnskapsbedrifter og selskaper i offentlig sektor. Hittil har det ofte vært ansatte som har tatt initiativet til å få installert gåmølle under pulten sin, men Lekang spår at arbeidsgivere snart kommer på banen.
  – Mange arbeidsplasser sliter med høyt sykefravær, og vi vet at en stillesittende hverdag gjør folk syke. Mange sitter hele dagen bak pulten sin, de sitter i bilen til og fra jobb og de sitter i sofaen på kveldstid. Det er i arbeidsgivernes interesse å aktivisere sine ansatte. Derfor tror jeg du finner en gåmølle under pulten din før du aner, sier Lekang.

Sitter 13,5 timer hver dag
– Over halvparten av nordmenn jobber foran en dataskjerm. Kontorarbeidere sitter i snitt 13,5 timer hver dag, og stadig flere er inaktive både på jobb og fritid. Bevegelse og aktivitet betyr bedre helse, og stimulerer også koblingene mellom nevronene i hjernen. Det reduserer stressnivået og gjør at du blir mer konsentrert på jobben, sier fysioterapeut og forfatter Anders Aasen Berget.

 Kilde: Pressenytt

[Tilbake]

 Makeweb CMS 4.1