Meny
27.02.2015

Innvendig rehabilitering av bolig er moro når resultatet blir bra

Rehabilitering av boliger kan fort bli kostbart. Derfor er det viktig å velge de beste løsningene på markedet og utføre en del av ombyggingsarbeidet selv. Familien Sandum på Årnes forteller her hva de har gjort.

Familien Sandum med Lisa, Simen og Leah (2 ½ år) kjøpte et 100 kvm toetasjers hus på Årnes fra 1920 for ett år siden. Det var modent for renovering. Alle vegger og isolering på innsiden til ytterpanel ble fjernet. I tillegg ble vinduene skiftet ut og bjelkelaget i begge etasjer ombygd. – Egeninnsatsen var avgjørende for å få ned totalkostnadene, sier Simen og Lisa. – Til sammen la vi ned ca. 400 000 kroner i rehabiliteringsarbeidet, som har gitt en verdistigning på rundt 1 million kroner.

Energivennlige løsninger
Familien Sandum var på leting etter energivennlige løsninger for å redusere strømutgiftene. De viste at Årnes var et ekstremt kaldt område om vinteren. – Vi isolerte alle vegger og gulv og skiftet ut de gamle vinduene. Dernest innhentet vi informasjon om både vannbåren varme og varmepumpe. Valget falt på lavtbyggende varmefolie (Flexwatt) fra Varmecomfort. De hadde den beste løsningen tilpasset vårt behov. Med en digital elektronisk termostat kan vi dag- og nattsenke temperaturen, noe som har økt varmekomforten i hele huset. I snart ett år har vi brukt Flexwatt som har halvert våre strømutgifter, påpeker de.

Flere hundretusen småhus
I Norge er det flere hundretusen småhus som er bygd før 1990. De fleste av dem tilfredsstiller ikke dagens krav til ventilasjon, oppvarming eller varmeisolering.
   – Potensialet for energibesparing ved rehabilitering av gamle hus er enormt, mener adm. direktør Per Jæger Boligprodusentenes Forening. – Med riktige tiltak er det mulig å få de fleste gamle småhus til å oppnå passivhusstandard. Men, det krever etterisolering, utskiftning av vinduer og installering av balansert ventilasjon med varmegjenvinning.

Fraråder vannbåren varme
Allerede i prosjekteringsfasen er det viktig å tenke gjennom hvilke energiløsninger som bør velges for å redusere strømforbruket. Jäger fraråder å legge vannbåren varme i gamle hus.  – Det kan bli en uforholdsmessig dyr investering. Et godt alternativ for å redusere strømutgiftene kan enten være å installere lavtbyggende varme med dag og nattsenking eller luft til luft varmepumpe. Det gir god varmespredning. I tillegg anbefaler vi å montere balansert ventilasjon med varmegjenvinning.

Skreddersydde løsninger
– Når du rehabiliterer en gammel bolig, er det viktig å stoppe direkte trekk med etterisolering. Enkelte hus har høydebegrensinger som gjør etterisolering vanskelig. Vi har flere gode løsninger skreddersydd for slike prosjekter, sier innehaver og markedssjef Lars Ruud i Varmecomfort. – Vi leverer tynne isolasjonsmatter som stopper trekken. Disse kan legges under varmefolie og varmekabelmatter. Ved rehabilitering anbefaler vi huseier å montere lavtbyggende varme. Varmeeffekten sprer seg raskt, noe som gir en lun og behagelig romtemperatur. Legger du Flexwatt sammen med dag og nattsenking, kan du redusere strømutgiftene med opptil 50 prosent. Andre varmemedier som panelovner har en tendens til å kaste varmen oppover, noe som reduserer varmeeffekten.

Utmerket varmekilde
Flexwatt varmefolie produseres av miljøvennlige materialer. Ferdig monterte elementer bygger fra 4–6 mm før parkett eller laminat legges. Produktet egner seg like godt til nybygg som rehabilitering. – Varmefolien holder seg under gulvleverandørenes krav til makstemperatur på 27 grader, sier Ruud. Han kan fortelle at Flexwatt har vært på det norske markedet i over 30 år med tilnærmet null reklamasjon. – Vi gir derfor 25 års garanti på produktet.

Sentral plass
– Siden Varmecomfort ble etablert, har de tilbudt gratis prosjektering for sine kunder (installatører). Dermed kan installatørene konsentrere seg om sin forretningsdrift, sier Ruud. Han legger til at selskapet har faglig dyktige medarbeidere som er spesialister på prosjektering. Det letter installatørens hverdag og effektiviserer montasjen, påpeker Ruud.

Elvarme er miljøvennlig
– Elvarme er rimeligst sammenliknet med andre varmesystemer, som krever parallell infrastruktur. Elektrisk oppvarming er også enkel å installere og vedlikeholde. Den er miljøvennlig fordi strømmen hentes fra fornybar vannkraft, sier Ruud. Han legger til at lavtbyggende varme ikke krever service- og vedlikeholdskostnader i løpet av husets levetid. – Varmemediet har rask responstid. Det tar 20–30 minutter å oppnå komfortvarme. Når boligen ikke er i bruk på dag- og nattetid, senkes varmen automatisk og økes raskt til ønsket nivå når familien kommer hjem, avslutter han.

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no