Tips redaksjonen
09.01.2020

Innovativt alternativ til å gjenvinne betong

Den tradisjonelle måten ved å knuse betong i en kjeft, saks eller slagknuser er som ofte en relativ dyr og innviklet produksjon.

EN Entreprenør AS river den gamle YX bensinstasjonen i Sandnes sentrum i Desember 2019. Her ble betong kvernet opp direkte på byggeplassen.

Armert betong i en tradisjonell slagknuser/kjeftknuser kan skape mye komplikasjoner ved at jernet ikke blir klippet opp men kommer ut i full lengde. Derfor gjennom en råsterk to-akslet kvern kan en kverne opp materialene og samtidig klipper jernet ned i små biter og videre skiller bort jernet fra den «rene» massen med en overbåndsmagnet slik at ikke jernet havner i sluttproduktet.

Stor miljøbesparelse
Gjennom direkte gjenvinning av forskjellige typer materialer på byggeplassen sparer en mye masser som kommer kjørende inn og ut. Når en f.eks. gjenbruker betongen istedenfor å kjøre den bort til en alternativ gjenbruksstasjon sparer en mye transportkostnader og gjenvinningskostnader som resulterer i mer miljøvennlig produksjon. Ved å få et rent sluttprodukt på 0-60mm kan en bruke det til fyllmasse direkte på plassen.

Kombimaskin
Arjes Impaktor 250 er en tysk-produsert kombimaskin som er en miljø- og kostnadsbesparende løsning. Maskinen kan kverne både asfalt, armert betong, trevirke og søppel direkte på arbeidsplassen. Og en slipper forskjellige maskiner for de forskjellige materialene som oppstår på byggeplassen. Selv om maskinen har et stort spekter av materialer bærer den stort preg av lite vedlikehold.

Maksimal mobilitet

Kombimaskinen har en egenvekt på kun 13 tonn, og tar derfor en relativt liten plass på området. Gjennom enkle transportdimensjoner oppnår en maksimal mobilitet i hver situasjon. Kvernen kan enkelt flyttes gjennom en maskintralle eller direkte på krokbil.  Hele maskinen styres fra en enkel fjernkontroll som opereres fra gravemaskin eller hjullaster.

Importør i Norge
Returteknikk AS, som ligger på Ålgård utenfor Stavanger, fikk i 2018 agenturet på den Tyske produsenten Arjes for det Norske markedet. Kunder har nå i over et år prøvd ut kvernen på forskjellige materialer rundt om i Norge. Denne innovative maskinen er en rimelig investering for hvilken som helst entreprenør.
Les mer på returteknikk.no

[Tilbake]

 Makeweb CMS 4.1