Tips redaksjonen
10.01.2018

Hvitt tak reduserer driftsomkostningene

På taket til Hotel Scandic Portalen i Lillestrøm er det lagt hvit takmembran fra Derbigum som reflekterer sollyset og dermed automatisk regulerer takets temperatur.

Det nye hotellet ligger rett ved Norges største messeområde og har en sentral plassering i Lillestrøm med bare 50 meter til togstasjonen.
   Hotellet har hele 220 rom fordelt på 12 etasjer og er dermed den høyeste bygningen i området. I tillegg har bygningen en takvinkel på hele 42 grader.

Takmembran hindrer overoppheting
Byggingen av hotellet har gått etter planen, men for taktekkerfirmaet Nortekk som har lagt takmembran fra leverandøren Derbigum, var ikke dette et prosjekt uten utfordringer. Det forteller prosjektleder av takmembraner til Portalen, Thomas Ragnøy fra Nortekk:
   – Hotellet er både høyt og bratt, så vi var nødt til å bruke klatreutstyr. Det ga jo noen utfordringer underveis, men vi har lang erfaring med taktekking og er vant til å jobbe i et høyt tempo, så alt gikk etter planen og resultatet av taket har blitt kjempefint med en fin og lys fremtoning.
   Men i tillegg til den lyse fremtoningen gir den hvite takmembranen Derbicolor White mange andre fordeler, forteller administrerende direktør for Derbigum, Bengt Løkke:
   – Den store fordelen med å bruke Derbicolor White er at takmembranen effektivt hindrer at takoverflaten overopphetes. Det er fordi takmembranen reflekterer solstrålene slik at energien ikke omdannes til varme i taket. Samtidig sparer man penger på fremtidige driftsomkostninger siden man ikke trenger å kjøle bygningen ned i sommerhalvåret. Den hvite takoverflaten gjør det rett og slett enkelt å holde temperaturen under kontroll. Når overflatetemperaturen senkes, vil dessuten belastningen på takkonstruksjonen også bli mindre.

Høye krav til materialene
Og nettopp holdbare og bærekraftige valg av byggematerialer er noe byggherre og eier OBOS har hatt fokus på. Nortekk har derfor tekket med robuste og holdbare membraner fra Derbigum til hele Portalen-prosjektet som i tillegg til hotellet rommer både boliger, kontorbygg, takhager og parkeringsrom.
   – For å bygge miljøvennlig og energieffektivt er man nødt til å stille krav til byggematerialene, og vi er glad for at våre løsninger lever opp til de høye kravene, sier Bengt Løkke.

[Tilbake]

 Makeweb CMS 4.1