Tips redaksjonen
20.07.2015

Høyteknologisk fjellhytte åpnet for 2015-sesongen

Verdens mest moderne økohytte, Refuge du Goûter, har en bærekraftig arkitektur og energiløsninger som gir et innblikk i fremtiden. Teknologien er det Schneider Electric som står bak – og den er tilgjengelig i Norge.

Refuge du Goûter ligger på 3835 meters høyde på den mest brukte ruten opp til Mont Blanc. I sesongen fra juni til september bestiger rundt 2000 fjellklatrere Vest-Europas høyeste fjell. Mange av dem stopper på Refuge du Goûter for å få hvile, kost og losji. Ifølge hjemmesiden åpnet bookingen for 2015-sesongen onsdag 29. april, og 1. juni åpnet hytta dørene for de første turistene.
   Refuge du Goûter er en arkitektonisk perle med en spektakulær plassering og utforming. Den eggformede hytta har fire etasjer, er 16 meter høy, har plass til 120 personer og stikker utenfor en klippe med et 1500 meters fall. Den topp moderne bygningen står i sterk kontrast til den opprinnelige hytta fra 1854. Etter fem år med planlegging og tre år med bygging, ble det høyteknologiske vidunderet endelig åpnet for publikum sommeren 2014.

Tilpasset et ekstremt miljø
Bak de fremtidsrettede og unike energiløsningene står den globale energispesialisten Schneider Electric. Selskapet har spesialtilpasset løsninger som takler ekstremvær med vind og utfordrende omgivelser.
   – De tøffe værforholdene på Mont Blanc, med sterke vinder på opp til 300 km/t og lave temperaturer året rundt, i tillegg til den isolerte beliggenheten, har bydd på både tekniske og menneskelige utfordringer. At vi har klart å utvikle fremtidens økohytte i slike omgivelser, viser hvilke fantastiske muligheter som finnes for å utvikle bærekraftig arkitektur og teknologiske løsninger i ekstreme miljøer, sier Rune Hansesætre, Country President i Schneider Electric Norge.

En stor inspirasjon
Øyvind Aanes er en av Norges mest erfarne tindebestigere og har i årevis ledet guidede toppturer til Alpene. Han kjenner miljøet rundt Refuge du Goûter svært godt og har selv kjent ekstremværet på kroppen. Han er svært imponert over hva den franske alpeklubben sammen med Schneider Electric har fått til.
   – Hvorvidt den nye Refuge du Goûter er vakker, er en smakssak. Det som er imponerende, er at gode tanker om bærekraftige løsninger ikke bare er en festtale, men faktisk er realisert. Det å bygge en hytte i et så ekstremt miljø, med minusgrader nesten hele året og uten tilgang til rennende vann, er en enorm bragd. Når både byggefase, materialvalg og drift minimaliserer karbonavtrykket, ser vi at det er mulig å ivareta miljøhensyn selv i de mest utfordrende omgivelser, sier Aanes.

En ny generasjon bygninger
Den bærekraftige hytta har kostet nærmere 50 millioner kroner og vekker oppsikt med sine toppmoderne, miljøvennlige løsninger som skaper optimal energieffektivitet uten at det går på akkord med de besøkendes komfort og sikkerhet.
   – Refuge du Goûter er et pilotprosjekt for en ny generasjon bygninger med minimal miljøbelastning og karbonutslipp. Innovasjonen er basert på integrerte løsninger som, utover energiytelsen, har som mål å redusere bygningens miljøpåvirkning i alle faser av prosjektet, fra design og konstruksjon til gjenvinningsmaterialer, og som setter de besøkendes sikkerhet i høysetet, forteller den norske Schneider Electric-sjefen.

Et lavkarbon-prosjekt
I utviklingen av Refuge de Goûter er det gjort grundige studier av både teknologi og materialer som brukes i ekstreme forhold samt atferd hos fremtidige besøkende. Resultatet er løsninger som reduserer miljøkonsekvenser.
   – Hytta er laget av trekonstruksjon fra lokal skog. De toppmoderne og intelligente energiløsningene styres fra et maskinrom som er hyttas hjerte. Det brukes fornybar energi både fra sol og biomasse, og vann hentes gjennom snø som samles og varmes opp fra solcellepanel, forklarer Hansesætre.
   – Et avansert system distribuerer, overvåker og styrer energiforbruk og sensorteknologi sjekker og justerer energinivået automatisk. Det tekniske anlegget fjernovervåkes. I tillegg benyttes innovative løsninger for kontroll og behandling av avfall for å minimere miljøpåvirkning. Er det ikke fantastisk? avslutter han. 

Kilde: mynewsdesk.com

[Tilbake]

 Makeweb CMS 4.1